Hoppa till huvudinnehåll

Könsneutralt äktenskap är här - motgumenten ekar kvar

Hur reagerar man som HBT-person på argumenten mot att tillåta samkönade par att gifta sig? Det var en av sakerna som diskuterades i Sex & Sånts avsnitt om den nya könsneutrala äktenskapslagen.

Argument som “Om samkönade par får gifta sig, så får man väl snart gifta sig med sin hund också” ger blandade reaktioner hos skådespelaren Christoffer Strandberg.

- Som komiker är det ett guldläge. Jag behöver inte ens skriva manuskript för mina karaktärer, det är bara att kopiera. Men som människa är det bedrövligt.

- Det som upprör mig är hur man har pratar om oss, som om vi inte vore människor som också sitter och tittar på de här diskussionerna. Man måste stänga av det, förklarar Christoffer och får medhåll av Regnbågsankans nyblivna ordförande Catariina Salo.

- Man måste stänga av det jo. Man orkar inte hur mycket som helst.

Som om vi inte vore människor

Hanna Bäckström, som är aktiv inom Ungpride i Helsingfors tycker att nivån på vissa av argumenten visar att alla inte har förstått poängen.

- De har farit riktigt tio kilometer ut åt skogen. Ibland börjar man ju skratta, men samtidigt är det synd också att folk lyckas dra sådana paraleller som de gör.

Inte alla argument är löjliga

Det har förstås också funnits argument som är värda att diskutera och debattera. Ett exempel är de som säger “Tänk på barnens bästa. Låt samkönade par gifta sig, men låt dem inte få adoptera”.

Catariina Salo håller tillsammans med sin fru på att försöka bli gravida, och hon blir upprörd över påståenden om att de inte kunde vara bra föräldrar.

-Det känns riktigt pissigt. Lika adoptionsrätt och lika adoptionsrätt är ju en BRA sak för barnet. Barn behöver föräldrar som älskar dem och tar ansvar för dem.

Christoffer instämmer och lyfter fram forskningar krink ämnet.

- När det inte heller finns forskning som stöder den sidan, utan tvärtom. Någon forskning visade på att barn som växer upp med två mammor har det bättre än andra.

Tänk på de barnen. Vad om dom skulle höra vad ni säger?

Hanna påpekar att man definitivt måste tänka på barnen.

- Men eller hur. Tänk på barnen. Det finns redan barn som bor i regnbågsfamiljen, och det finns barn som är HBT-personer, tänk på de barnen. Vad om de skulle höra vad ni säger?

- Och dom hör ju, det är det värsta, fyller Christoffer på med.

Christoffer är noga med att påpeka att man inte kan hindra folk från att ha sina åsikter eller ha sin tro. Det är något många tar till som ett argument mot könsneutrala äktenskap.

- Någons personliga tro på Gud får ändå inte avgöra vad andra människor gör med sitt liv.

Här kan du se hela diskussionen om det könsneutrala äktenskapet:

Läs också

Sex & sånt

Skriv till Sex och Sånt

Skriv till Sex och Sånt

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Medicin och andra knep mot tidig utlösning

  Att vara närvarande under sex kan vara bättre än medicin.

  Ett medellångt samlag är kortare än Metallicas låt Nothing else matters. Så till skillnad från vad många kanske tror är det inte så att man måste hålla ut i en halvtimme för att vara ”normal”. Men kommer man för tidigt finns det knep att ta till.

 • Sex med HIV-positiv, är jag smittad?

  Smittad om jag hade sex med en som är HIV positiv?

  Jag har haft sex med en som är HIV-smittad. Hon berättade dagen efter det att vi hade sex. Är det 100% att jag är smittad, eller finns det en chans att jag inte är det?

 • Avbrutet samlag - hur stor risk att bli gravid?

  Chans att bli gravid vid avbrutet samlag?

  Min pojkvän och jag har oskyddat sex, men han drar ut den precis innan det går för honom. Hur stor är chansen att jag blir gravid då? Jag undrar också om det är möjligt för spermierna att tränga igenom trosan och in i slidan?

 • Är jag bög?

  Betyder det att jag är bög?

  Jag är en pojke i militären med ett mentalt problem. Jag har en flickvän, men jag har börjat se på andra män på ett sexuellt sätt. Jag undrar om det är normalt att i ett så här sent skede i livet inse att man kan vara bög? Men en annan sak är att jag ibland när jag står och väntar på duschturen och ser de andra duscha så är det lite genant att stå och köa med ett halv stånd på hela tiden, hur ska ja bära mig åt att kunna gå och duscha utan att behöva skämmas ögonen ur mig ... snälla hjälp mig.

 • Kan någon någonsin tycka om mig?

  Hur kan någon vara intresserad va mig?

  Jag har aldrig haft ett förhållande. Det är inte det att jag inte vill eller är intresserad, men jag har dåligt självförtroende. Ur min synpunkt kan jag inte se hur någon skulle vara intresserad av mig. Jag har många vänner, både brudar och karlar men jag lyckas inte bli mer än vän med karlarna, friendzoned. I min hjärna ser jag det som en omöjlighet att någon skulle kunna bli intresserad av mig. Hur ska jag få ett bättre självförtroende, våga testa på förhållande? Mår dåligt över detta.

 • Är jag pedofil?

  Räknas jag som pedofil?

  Jag är en 25-årig tjej som har haft sex med en tio år yngre kille. Kan jag räknas som pedofil då?

 • Var får jag undersöka min bröst?

  Får man undersöka sina bröst gratis någonstans?

  Hej, är en tjej på 21 år som undrar om man gratis får fara och kolla sina bröst? Vart far man då? Man ska ju själv kolla sina bröst efter mensveckan, men det gör man ju inte ofta. Om man är osäker kan man väl fara någonstans?

 • Varför vill alla ha sex?

  Varför vill så många ha sex med varandra?

  Hej! Jag har undrat jättelänge varför många vill ha sex med varandra hela tiden?

 • Vill ha barn - när har jag ägglossning?

  Har jag ingen ägglossning eller gör jag något fel?

  Jag är en gift tjej på 21 år som gärna skulle vilja ha barn, men det har inte lyckats. Nu är jag bekymrad över min ägglossning. De jag har pratat med vet exakt när de har ägglossning, men det vet inte jag, så jag gick till apoteket och köpte tester men varje gång jag har testat har det visat negativt. Gör jag något fel eller är det något fel på mej? Och har man ägglossning varje månad? Jag längtar efter barn!

 • Varför skäms vi över sex?

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor.

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor. Men varför skäms vi egentligen över sex och sexualitet? Och hur kan vi få bort skammen?