Hoppa till huvudinnehåll

Lxandra och Geir Rönning utmanar Vegatoppen - rösta här!

Lxandra
Lxandra är veckans utmanare Lxandra Bild: Lxandra lxandra

Dags för både en nykomling och en lite mera rutinerad artist att utmana vegatoppen. Utmanarna i Vegatoppen den här veckan tävlar mot Thomas Lundin som tagit sig upp på Vegatoppen. Vem röstar du på den här veckan?

Lxandra den målmedvetna utmanaren

20 åriga Alexandra går sin egen väg. I redan över ett år har hon bott i Tyskland och jobbat flitigt med sitt artisteri.

- Det är en stenhård bransch jag gett mig in i. Man måste tro på sin sak och framförallt ha bra medarbetare. Det finns så många duktiga artister och låtskrivare som försöker ta sig fram säger Alexandra

- Mitt artistnamn är Lxandra, helt enkelt för att världen är full av artister som heter Alexandra. På det här sättet är det helt enkelt lättare att hitta mig på olika musiktjänster.

- Just nu jobbar jag på nytt material och snart ska jag släppa ut en hel skiva. Inom kort har dessutom min video till låten Flicker premiär.

Geir Rönning
Geir Rönning är utmanare på Vegatoppen. Geir Rönning Geir Rönning

Första skivan på svenska för Geir Rönning

Geir Rönning är en rutinerad artist som de flesta finlandssvenskar känner till. I över 30 år har han arbetat med musik både som artist och låtskrivare.

- Det har varit otroligt roligt och givande att arbeta med musik under dessa år. Jag har fått se så mycket av världen och dessutom fått lära känna så många fina människor berättar Geir.

- Nu är det dags för en skiva på svenska och jag måste säga att det har varit riktigt roligt att få jobba med det svenska språket. Tiden kändes rätt för den här skivan.

Så här fördelade sig rösterna i Vegatoppen nr 8:

Thomas Lundin klättrar upp på Vegatoppens första plats med låten Tänk om allt är som det ska. Däremot räckte inte rösterna till för Kiara Nelson och Nellie, vilket betyder att de inte längre finns med på listan.

1.Thomas Lundin / Tänk om allt är som det ska: 18.22 %
2. Sven Boom / Av ständig oro: 14.83 %
3. Guns Rosor / Ein flickå från lande: 13.98 %
4. Rickard Eklund / Sömntåg: 13.56 %
5. Ronya Mariah / Angel: 12.71 %
6. Lovana / 8 hours: 11.02 %
7. Desiree Saarela / Mitt i allt: 8.9 %
8. Amanda Finnholm / Midnight Sun: 4.66 %
------------------------------------------------
9. Kiara Nelson / Bulletproof: 1.27 %
10. Nellie / Wonderful boy: 0.85 %

Rösta på Vegatoppen nr 9 här!

Enkäten är stängd

Resultaten från Vegatoppen nummer 9 presenteras, torsdagen den 9.3.2017 kl. 20.03 med repis lördagen den 11.3.2017 kl. 21.03. Då får du veta om utmanarna Lxandra och Geir Rönning tar sig upp på Vegatoppen och hur det går för listans övriga låtar och artister.

Vi vill gärna höra vad du tycker om låtarna! Kommentera i kommentarsfältet under artikeln.

Vegatoppen i Radio Vega, torsdagar kl.19:22, i repris på lördagar kl.21:03 och på Arenan i 30 dagar.

Så här fungerar Vegatoppen

Vegatoppen satsar på finlandssvensk musik, det vill säga musik som antingen framförs på finlandssvenska eller på andra språk men vars upphovsmän- och kvinnor har finlandssvenska rötter.

I varje program presenteras tio låtar, två av dessa är veckans utmanare. De två låtar som får minst röster faller ut.

För att kunna rösta måste du skapa en Yle-profil. Mera information hittar du i användarinstruktionerna.

Du kan rösta på en låt. Röstningen avslutas varje tisdag kl.24.00.

Vegatoppen sänds i Yle Vega torsdagar kl.19.22 och i repris lördagar kl.21.03. Redaktör för programmet är Jukka Isojoki.

Sitter du kanske själv på låtmaterial där hemma som du önskar att skulle höras av en större publik? Ta då kontakt med Johan Lindroos, johan.lindroos@yle.fi och gör honom medveten om att du och din musik existerar. Då finns det också en möjlighet att du kan bli en av utmanarna på Vegatoppen.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Bokrecension: Om att gräva där man står

  Michel Ekman skriver om sin familj och sin uppväxt i ny bok.

  I Självbiografiskt lexikon skriver Michel Ekman en rapport från det ständigt pågående, osäkra och ofrånkomliga arbetet med att förstå vem han är och varför han blivit den han är. Om hur familj och sjukdom sätter spår för livet.

 • Varför är musikskolan främst inriktad på klassisk musik?

  Varför är musikskolan främst inriktad på klassisk musik?

  Tidigare var det endast klassisk musik som gällde i musikskolorna. Nuförtiden har en del musikskolor en pop- och rocklinje men varför är det fortfarande den klassiska musiken som dominerar? Mika Westerlund drar pop- och rocklinjen på Musik- och kulturskolan Sandels och tror att populärmusiken småningom kommer att få en starkare roll.

 • Barbora Xu vill ena Åboborna på stor konsert

  Hon sjöng och samlade folk på torget efter terrordådet.

  Det var hon som satt och spelade och sjöng invid gravljusen och blommorna på Salutorget på fredagkväll. Bilder av henne fanns i stora internationella medier som The Guardian. Barbora Xu är Åbobo med tjeckiska rötter. Hon spelade på ett kinesiskt stränginstrument som påminner om finsk kantele. Hon sjöng på finska och kinesiska. Nu vill hon samla alla Åbobor till gemensam konsert.

 • Bokrecension: Tre bröder i tragglande kamp med kärleken och konsten

  Joakim Groths roman är en tidsskildring och generationsroman

  Joakim Groth, som är känd för sina lysande regiarbeten och pjäser för Teater Mars och Svenska Teatern, är nu aktuell med romanen Tre bröder. Det har hunnit gå drygt 35 år sedan den förra som hette Världen enligt Edi.

 • Prillan plingar på: Noux

  Kommer Prillan att överleva?

  Pernilla "Prillan" Karlsson har varit på sommarturné runt om i Svenskfinland! I det fjärde avsnittet besöker hon Noux.

 • Teaterrecension: Med rivningskulan genom Tjechovs förstlingsverk

  Dead Centre har gästat Finland med ”Chekhov’s First Play”.

  I Chekhov’s First Play tar den irländsk-brittiska teatergruppen Dead Centre avstamp i Tjechovs första pjäsförsök och kapar det för sin egen betraktelse över glappet mellan illusion och verklighet, både i livet och teatern.

 • Föredragsmaraton: Soffgruppens utveckling - från sällskapskultur till tv

  Soffgruppens intåg - det mjuka 70-talet.

  Föredragsmaraton är ett unikt samarbete mellan SLS och Svenska Yle och ingår i det officiella programmet för Finland 100. Maratonet ordnas på Svenska Teatern i Helsingfors den 8–9 september 2017. En av de experter som kommer att prata under föredragsdygnet är Minna Sarantola-Weiss som är expert på soffgruppens roll i välfärdssamhället.

 • Bokrecension: Tecken på fuskbygge i annars imponerande villa-thriller

  Blå Villan placerar mysmysteriet i bloggar och skogar.

  Övergrepp, bloggtroll och biljakter skakar om småstadsidyllen i Eva Frantz senaste deckare Blå Villan. Men trots den skickliga blandningen av mys och mysterium känns romanen inte helgjuten, skriver frilanskritikern Adrian Perera.