Hoppa till huvudinnehåll

Markägare om Korpoplanen: "Situationen har varit bedrövlig"

Sommarstuga
Arkivbild. Sommarstuga Bild: Yle/Carmela Walder pörtö line

Efter en lång process har strandgeneralplanen för norra Korpo vunnit laga kraft. Det att strandgeneralplanen nu träder i kraft har en stor betydelse för markägare.

Frej Mattsson är en av de markägare i Korpo som har väntat på beslutet. Arbetet med strandgeneralplanen inleddes 1997 under Korpo kommuns tid och nu, 20 år senare, är processen avslutad.

Mattsson fick i tiderna en del mark som gåva av en släkting och inledde bygglovsprocessen. Beslutet att rita en strandgeneralplan togs innan Mattsson lämnade in bygglovet, vilket ledde till att han var tvungen att ansöka om ett undantagslov. Undantagslovet beviljades, men av olika skäl hann han inte avsluta byggprojektet innan undantagslovet gick ut. Efter det har han väntat på strandgeneralplanen.

- Från och med 1999 har allt stått stilla. Jag är ganska bedrövad. Korpo kommun var välvillig och vi hade goda diskussioner. Efter att det blev Pargas stad så stannade allt, säger Mattsson.

Mattsson har tre stockstugor, som är på hälft på grund av den långa processen med strandgeneralplanen.

- Jag har tre grundstockstugor som jag har under presenningar. Men jag har inte kunnat göra något överhuvudtaget med dem innan jag har papper på att jag kan färdigställa dem, säger Mattsson.

Strandgeneralplanen gäller cirka 2 500 markägare i Korpo

- Jag är inte ensam i det här. Där är flera gamla släkter som är jordägare och som vill bryta ut mark både till arvingar och till försäljning, men allting har stått stilla. Det har utarmat norra Korpo. Det är många som är berörda, fortsätter Mattsson.

Vad som händer med Mattssons halvfärdiga byggprojekt är ännu oklart.

- Vi måste ha ett familjerådslag. När vi började projektet var både min hustru och jag i arbetslivet och vi hade hyfsade inkomster. Då skulle det ha varit ekonomiskt möjligt att göra vad som helst där. Vi är båda pensionärer nu med begränsade resurser och att börja med något nytt i den här åldern är inte nära hjärtat. Våra barn har inte heller för tillfället ekonomiska möjligheter att ta över. Så vi måste fundera hur vi ska göra, konstaterar Mattsson.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland