Hoppa till huvudinnehåll

Nödställda fann trygghet på Replot

En internationell sjöräddningsövning pågår i dagarna utanför Vasa. Under torsdagen flög helikoptrarna skytteltrafik mellan Vallgrunds sjöbevakningsstation och gränsbevakningens fartyg Turva en bit utanför Replot.

Förutom Gränsbevakningen, Försvarsmakten och Finlands Röda Kors deltar också den svenska kustbevakningen.

En arktisk by

Helikoptrarna avlöser varandra ute vid Vallgrunds sjöbevakningsstation på Replot. I övningsscenariot är stationen en liten arktisk by dit sjöräddarna transporterar evakuerade.

- Vi har ett fartyg (Turva) som ligger här utanför med en målgrupp som ska evakueras hit till Vallgrunds sjöbevakningsstation. Tre helikoptrar transporterar folk och släpper av dem här, säger översjöbevakare Johnny Sten.

Översjöbevakare Johnny Sten ute vid Vallgrunds sjöbevakningsstation.
Översjöbevakare Johnny Sten. Översjöbevakare Johnny Sten ute vid Vallgrunds sjöbevakningsstation. Bild: Yle/Joni Kyheröinen vallgrunds sjöbevakningsstation

Övningen är kopplad till att den finska gränsbevakningen nu under våren tar över ordförandeskapet i det så kallade Arktiska kustbevakningsforumet.

Finland och Sverige vana att samarbeta

I övningen deltar även den svenska kustbevakningen och på plats finns också observatörer från Kanada, Norge och Estland.

Finlands och Sveriges gränsväsen är vana att jobba tillsammans, berättar kommendör Tomi Kivenjuuri.

- Det blir ett par-tre gemensamma uppdrag per år. Utöver det övar vi tillsammans regelbundet. Så vi känner till varandras sätt att operera och kan funktionera tillsammans, säger Kivenjuuri.

Helikopter? Ja tack!

Röda Korset hade slagit upp ett tält där de tog hand om de som evakuerats från fartyget.

- Vi registrerar dem och frågar om de är i behov av sjukvård. Vi ser till att de får saft, värme och skydd, säger Ilona Hatakka, rådgivare inom katastrofberedskap.

Röda Korsets personal tog hand om de evakuerade under sjöräddningsövningen ute på Replot.
Röda Korset tog hand om de evakuerade. Röda Korsets personal tog hand om de evakuerade under sjöräddningsövningen ute på Replot. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Röda Korset,sjöräddning,vallgrunds sjöbevakningsstation

Niklas Kallenberg från Korsholm var en av de frivilliga. Han ställde upp genast han fick höra att det var helikoptrar inblandade.

- Faktiskt, det här måste man göra en gång i livet. Det är en kul grej att åka helikopter.

De nödställda hissades upp från fartygets däck till helikoptern som svävade en bit ovanför.

Niklas Kallenberg deltog som frivillig i sjöräddningsövningen utanför Replot.
Niklas Kallenberg. Niklas Kallenberg deltog som frivillig i sjöräddningsövningen utanför Replot. Bild: Yle/Joni Kyheröinen niklas kallenberg

Han ger ett gott betyg till de inblandade.

- Det har fungerat bra. Professionellt, bra information, tryggt. De kan verkligen det här.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten