Hoppa till huvudinnehåll

Northug dömer ut svenska guldchanserna: ”De är borta”

Calle Halfvarsson.
Calle Halfvarsson har inte varit i toppslag i Lahtis. Calle Halfvarsson. Bild: All Over Press Calle Halfvarsson

Petter Northug åker inte herrstafetten. Ändå skapar han rubriker inför VM-loppet. Han dömer ut den svenska laguttagningen totalt med Calle Halfvarsson som ankare. "Han har förstört så många stafetter för Sverige."

Det drar ihop sig till herrstafett i Lahtis. I morgon smäller det i VM, men Norge saknar de senaste årens givne avslutare Petter Northug.

Norrmannen har inte visat form för att platsa, men från hemmaplan är han ändå på hugget. Han dömer ut den svenska laguppställningen.

Tidigare under mästerskapet hade Halfvarsson, som har förlorat flera stafettspurter mot Northug genom åren, meddelat att han vill gå en klassisk sträcka.

– Väldigt förnuftigt. Calle har förstört så många stafetter för Sverige och har inte rutinen eller taktiska kunskapen för att avgöra, skrev Northug i ett sms till NRK.

Räknar bort Sverige

När den svenska uppställningen publicerades återfanns Halfvarsson ändå som ankare. Daniel Richardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson är den blågula kvartetten.

Northug räknar bort Sverige från guldstriden nu.

– Ajdå, då är de svenska guldchanserna borta.

Petter Northug.
Petter Northug tystade den svenska publiken när han spurtslog Calle Halfvarsson i Falun för två år sedan. Petter Northug. Bild: EPA Petter Northug

Heikkinen finländskt ankare

Det favorittippade norska laget består av Didrik Tönseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby och Finn Hågen Krogh.

Norrmannen och svensken får bland annat kämpa mot den ryska kanonen Sergej Ustiugov och Finlands Matti Heikkinen.

Den finländska laguppställningen ser ut som följer: Sami Jauhojärvi, Iivo Niskanen, Lari Lehtonen och Matti Heikkinen.

Herrstafetten avgörs i morgon med start klockan 13.30. Det är fyra sträckor över tio kilometer, de två första i klassisk stil och de två sista i fristil

Läs också