Hoppa till huvudinnehåll

Ny lag gör dagvården billigare och mer skräddarsydd

Ett litet barn leker på en färggrann matta.
Ett litet barn leker på en färggrann matta. Bild: Yle daghem

Den första mars trädde en ny dagvårdlag i kraft. Främst ger lagen små familjer med lägre inkomster en betydligt lägre dagvårdsavgift, men lagen ger också föräldrarna mer flexibilitet när de bestämmer hur mycket dagvård barnen behöver.

Den största förändringen som den nya dagvårdslagen för med sig finns i dagvårdsavgifterna. Familjer som består av två eller tre personer har en chans att spara pengar.

Som ett exempel kan vi ta en ensamstående förälder med en månadslön på 2500 euro. Tidigare skulle föräldern ha betalat 126 euro i månaden för heldagsvård, men nu kommer samma förälder att behöva betala endast 67 euro.

Lagen kommer inte att göra det dyrare för någon med dagvårdsavgifterna - den maximala månadsavgiften för ett barn är fortfarande 290 euro.

Mer flexibilitet

Lagen tillåter även kommunerna att börja mäta dagvårdsbehovet enligt en timbaserad modell i stället för den dagsbaserade modellen. Flera kommuner har redan haft det nya timbaserade systemet sedan hösten 2016, bland andra Vasa, Jakobstad och Karleby.

- De flesta anser att det är jättebra. I närkommuner som inte har haft systemet har man varit avundsjuka. Det ger ju inte föräldrarna full frihet, men de får ju en billigare avgift, säger Lillemor Gammelgård, direktör för småbarnsfostran i Vasa.

I Vasa kan föräldrarna välja mellan sju kategorier. Den minsta kategorins maximaltid är 20 timmar per vecka och den högsta kategorins maximaltid ligger på 147 timmar per månad.

Föräldrarna kommer på förhand överens med staden om hur många timmar i månaden de behöver och faktureras enligt det. Det är även möjligt att barnets dagar varierar i längd, så länge personalen vet om det på förhand.

Det ligger på personalens ansvar att timmarna bokförs och det görs med en telefon som registrerar när barnet kommer till och åker från daghemmet.

Även kommunerna i Jakobstadsregionen gick in för det nya timbaserade systemet i höstas.

- Vi har nog positiva erfarenheter från det här systemet. Vi har börjat med att stämpla in barnen, så att säga. Det är nästan ett måste att ha ett elektroniskt system för att kunna följa upp de här timmarna, säger Catarina Hermans, dagvårdschef på Pedersöre kommun.

Lillemor Gammelgård, direktör för småbarnsfostran i Vasa.
Lillemor Gammelgård. Lillemor Gammelgård, direktör för småbarnsfostran i Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist gammelgård

Korsholm prövar sig fram

I Korsholm har man inte gått in för systemet fullt ut, utan har ett pilotprojekt med två daghem. Förhoppningarna är positiva, både då det gäller föräldrar och personal. Det kan bli enklare från kommunens håll att till exempel göra arbetslistor.

- Jag ser helt klart en möjlighet för föräldrarna att kunna välja timmarna utgående från ett faktiskt behov, säger Anna Törnroos, dagvårdschef i Korsholm.

I Korsholm testar man ett system där föräldrarna använder en så kallad tag för att stämpla in sina barn när de kommer till daghemmet och stämplar ut dem när de hämtar barnen.

Malax utreder

I Malax har man ännu det gamla systemet med antal vårddagar per månad, även om de nya avgifterna förstås gäller. Man håller som bäst på att utreda hur många timklasser som behövs.

- Eftersom det blir en budgetfråga kommer vi tidigast att ta i bruk ett nytt system från och med nästa år, säger Stina-Britt Gullqvist, barnomsorgsledare i Malax.

Stina-Britt Gullqvist är barnomsorgsledare i Malax
Stina-Britt Gullqvist. Stina-Britt Gullqvist är barnomsorgsledare i Malax Bild: YLE/Sofi Nordmyr stina-britt gullqvist

Glöm inte pedagogiken

Även om den nya lagen tillåter föräldrarna att ha barnen i dagvård när de vill och behöver, så önskar Lillemor Gammelgård på Vasa stad att man minns att det handlar om pedagogisk verksamhet.

- Vi har en pedagogisk verksamhet som vi genomför. Om föräldrarna för barnen klockan 11 och hämtar klockan 15 så kanske barnen går miste om den pedagogik som görs med hela gruppen på förmiddagarna. Det är tråkigt för barnet att äta, sova och sen fara hem, säger Gammelgård.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten