Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Tar Finland medalj i damstafetten?

Minst fyra nationer är med i medaljstriden där Norge är klar förhandsfavorit än en gång. Blir det en ny duell mellan Krista Pärmäkoski och Marit Björgen på ankarsträckan?

Vad och när

Damstafetten på 4 x 5 kilometer. De två första etapperna åks med klassisk teknik och de två följande med fristil.

Sändningen på Arenan börjar klockan 14.55. Leif Lampenius och Glenn Lindholm refererar på svenska.

Utgångläget

Norges damer har vunnit samtliga stortävlingsstafetter under 2010-talet, förutom i Sotji där det norska stafettlaget blev helt utan medalj.

Utan avstängda Therese Johaug i laget är Norge knappast så överlägsna den här gången. Ifall norskornas skidor inte är perfekta kan de utmanas av Sverige, Finland, USA och eventuellt också Ryssland.

Norge har i alla fall Marit Björgen på ankarsträckan. Det blir inte lätt att rå på henne.

Laguppställningarna

De fyra förhandsfavoriterna Norge, Sverige, Finland och USA ställer upp med föjande lag.

Norge: Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng, Astrid Jacobsen, Marit Björgen
Sverige: Anna Haag, Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Stina Nilsson
Finland: Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen, Laura Mononen, Krista Pärmäkoski
USA: Kikkan Randall, Sadie Bjornsen, Elizabeth Stephens, Jessica Diggins

Skrällvarning

USA har duktiga åkare på alla etapper, men amerikanskornas skidor fungerade inte på den klassiska milen.

- Ifall USA får ordning på skidorna och är med i täten efter de klassiska etapperna så kommer de att hänga med ända till slut, tror Leif Lampenius.

Finländarna

Aino-Kaisa Saarinen fick inte åka på sin favoritdistans 10 kilometer klassiskt. Hon är utvilad och taggad inför stafetten.

Kerttu Niskanen gjorde säsongens bästa lopp i tisdags då hon kom på sjätte plats på 10 kilometer.

Laura Mononen slutade på 13:e plats i skiathlontävlingen. Hon var kanske i bättre form tidigare under säsongen men torde hålla måttet på den tredje etappen.

Krista Pärmäkoski är i form. Man får verkligen hoppas att hennes skidor fungerar bättre än i tisdags, för hon kommer att gå en tuff kamp på ankarsträckan mot spurtkanoner som Stina Nilsson, Jessica Diggins och Marit Björgen.

Historisk detalj

Hälften av Finlands fyra VM-guld i damstafett har vunnits på hemmaplan i Lahtis. Det första år 1978 och det andra tolv år senare år 1989. Marja-Liisa Kirvesniemi fanns med i laget båda gångerna.

Av Finlands nunvarande åkare var Aino-Kaisa Saarinen med i guldlagen år 2007 och 2009. Ifall Finland vinner i dag blir Saarinen den första finländskan med tre stafettguld i VM – tio år efter hennes första guld i Sapporo.

Referentens tips

- Den här gången kämpar inte många om medaljerna. Varken det ryska eller det tyska laget räcker till. Det är de nordiska länderna och USA. Norge ligger bäst till, det kommer man inte ifrån, förutspår Lampenius.

- Finland har ett jätte väntat lag med väntad uppställning. Det känns tryggt. Om alla lyckas är det säkert medalj, men om ens en misslyckas blir det svårt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport