Hoppa till huvudinnehåll

Saarinen kom över besvikelsen: Gudskelov att jag fick uppleva det här

Aino-Kaisa Saarinen i VM-stafetten i Lahtis.
Aino-Kaisa Saarinen drog en djup suck av lättnad efter sin etapp i VM-stafetten. Aino-Kaisa Saarinen i VM-stafetten i Lahtis. Bild: Lehtikuva Aino-Kaisa Saarinen,skidåkning

Aino-Kaisa Saarinen medger att det var svårt att komma igen efter att hon petades från den finländska truppen till den klassiska milen. I morse var hon fortfarande mentalt slutkörd.

Saarinen stod för en strong insats under den första etappen av stafetten. Hon kom till växling som tvåa, sju sekunder efter Norges Maiken Caspersen Falla.

Hon tvekar en stund då hon får frågan om stafettinsatsen är plåster på såren efter tisdagens petning.

– Njaa. Jo. Jag var i en djup svacka i morse. Som tur var tävlingen först på eftermiddagen. Jag var helt slutkörd efter all uppståndelse. Min man frågade i går: Är du verkligen så där trött? Jag kunde bara svara: Ja, säger Saarinen.

Att hon lyckades så väl som hon gjorde ser hon som en personlig revansch.

– Jag bevisade för mig själv att jag kan jobba mig upp från avgrunden och visa vad jag går för.

Hyllar hemmapubliken

Aino-Kaisa deltog redan i skid-VM i Lahtis 2001. Stödet som hemmapubliken bjöd på för 16 år sedan i samband med sprinten var enligt Saarinen sagolik och hon trodde inte att stämningen skulle nå liknande höjder 16 år senare.

Hon bekänner glatt att hon hade fel. Atmosfären var minst lika häftig under stafetten.

– Det var fantastiskt att få visa för hemmapubliken vad jag går för och i vilken form jag är i. Publikstödet förde mig framåt och det var en obeskrivlig känsla. Gudskelov att jag fick uppleva det här, säger Saarinen och ser rörd ut.

Hon erkänner att hon hade problem under loppet. Att hon kom till växling som tvåa ser hon som en seger.

– Det var min bästa tävling för säsongen. Jag var helt slut vid sista motlutet men jag klarade av att kämpa mig till växlingen i bra läge.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport