Hoppa till huvudinnehåll

Svenska krönikören efter Niskanens försvar: ”Vi måste förstå att Finland har förlåtit Myllylä”

Collage på Iivo Niskanen och Mika Myllylä.
Iivo Niskanen och Mika Myllylä. Collage på Iivo Niskanen och Mika Myllylä. Bild: Jarno Kuusinen, Imago sportfotodienst / All Over Press, collage: Yle Iivo Niskanen,Mika Myllylä

Iivo Niskanen hyllade Mika Myllylä efter sitt guld och fick ta emot stark kritik från framförallt svenskt håll. Efter att tårögd ha försvarat sin barndomshjälte får guldmedaljören nu förståelse från Sverige.

I Sverige hade man svårt att förstå varför Iivo Niskanen valde att hylla Mika Myllylä efter sin solida insats på 15 kilometer. Aftonbladets krönikör Petra Thorén drog paralleller till Sergej Ustiugov, som tackade sin dopningsavstängda kollega för all hjälp.

– För Niskanen är det en hyllning från hjärtat. Vi har lite svårare att ta just det till oss, skrev Thorén efter Niskanens kommentarer.

Niskanen fick sedan försvara sitt utlåtande under presskonferensen. En tårögd guldmedaljör förklarade hur Myllylä varit hans barndomshjälte och hur media i de nordiska länderna nu ska låta honom vila i frid.

"Han är förlåten – och djupt sörjd"

Expressens krönikör Tomas Pettersson skriver nu att man måste försöka förstå vad Niskanen menar – också i Sverige. I sin VM-kolumn skriver Pettersson att det inte kanske var det smartaste valet att hylla Myllylä, men ändå något som svenskar inte förstår.

– Jag tror ingen fuskare betalat ett högre pris för sin gärning än just Mika Myllylä. Resten av finländarens alltför korta liv förvandlades till en lika mörk som tragisk historia. I Finland är Mika Myllylä förlåten. Och djupt sörjd.

– För Myllylä betalade sitt misstag med sitt liv. Det är i skenet av det vi ska se och bedöma Iivo Niskanens uttalande. Och faktiskt försöka förstå, skriver han.

Myllylä dog år 2011 efter en olycka i hemmet. Tidigare samma år hade Myllylä medgett att han dopat sig med EPO under sin karriär.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport