Hoppa till huvudinnehåll

Sverige återinför värnplikten

Svenska soldater vid en manöver i Gotland i september 2016
Svenska soldater vid en manöver i Gotland i september 2016. Svenska soldater vid en manöver i Gotland i september 2016 Bild: EPA/SOREN ANDERSSON Sverige,armeer,försvar

Sverige återaktiverar värnplikten. Det kommer den svenska regeringen att besluta i dag, rapporterar SVT.

Värnplikten slopades år 2010, men återinförs nu på grund av det försämrade säkerhetspolitiska läget. Dessutom har det svenska försvaret inte lyckats rekrytera tillräckligt med frivilliga, enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S).

- Ska vi ha fulla och övade krigsförband så måste det frivilliga systemet kompletteras med värnplikt, säger Hultqvist till SVT Nyheter.

Enligt Hultqvist ska Sverige ta efter det norska systemet med både värnplikt och en yrkesarmé.

Här kan du läsa mer om den svenska värnpliktsdebatten.

Mönstringen inleds direkt

Värnplikten gäller alla som är födda åren 1999 och 2000. Skyldigheten att genomgå mönstring ska gälla redan från och med första juli i år.

Processen går till så att alla som fyller 18 år, både män och kvinnor, fyller i ett beredskapsunderlag. De som är mest intressanta för försvaret kallas sedan till mönstring. Totalt kommer 13 000 att få kallelsen. Av dem väljs sedan 4 000 per år ut för att genomföra värnplikten.

Sveriges radios fråga om det är rimligt att 4 000 i en årskull måste göra värnplikt, medan 90 000 eller 100 000 slipper, svarar Hultqvist så här:

- Det är klart att man kan föra den typen av resonemang, men vi måste fylla de förband som riksdagen har beslutat att vi måste ha.

Läs också