Hoppa till huvudinnehåll

Utredare sågar Sveriges insats i Afghanistan

Kistorna till kapten Johan Palmloev och löjtnant Gunnar Andersson är täckta av svenska flaggor då de förs hem från Afghanistan.
Kapten Johan Palmlöv och löjtnant Gunnar Andersson är två av sex svenska soldater som miste livet i Afghanistan. Kistorna till kapten Johan Palmloev och löjtnant Gunnar Andersson är täckta av svenska flaggor då de förs hem från Afghanistan. Bild: EPA/ANDERS WIKLUND SWEDEN OUT Afghanistan,Sverige,International Security Assistance Force

Sveriges insats i Afghanistan kostade upp till 2,86 miljarder euro men lyckades inte nå målen om förbättrad säkerhet och minskad fattigdom. Den svenska regeringens utredare riktar skarp kritik mot Sveriges närvaro i Afghanistan i en ny utredning.

Den svenska regeringens utredare Tone Tingsgård överlämnar den pinfärska rapporten "Sverige i Afghanistan 2002-2014" till Sveriges utrikesminister Margot Wallström i dag.

Tingsgård slår fast att Sveriges insats varken präglades av samordning eller samsyn och de flesta målsättningarna blev inte verklighet.

Svenska Isaf-styrkor deltar i en medaljceremoni utanför Armémuseum i Stockholm.
Svenska Isaf-styrkor deltar i en medaljceremoni i centrala Stockholm år 2010. Svenska Isaf-styrkor deltar i en medaljceremoni utanför Armémuseum i Stockholm. Bild: EPA/ANDERS WIKLUND SWEDEN OUT International Security Assistance Force,Sverige,Afghanistan

Började som liten insats

Insatsen inleddes året efter terrorattackerna i USA den 11 september 2001 och pågick i tolv år. Sammanlagt var ungefär 9 000 svenska män och kvinnor i tjänst i Afghanistan.

– Det samlade resultatet är långt ifrån det man önskade sig, säger den svenska regeringens utredare Tone Tingsgård.

Tingsgård säger att insatsen är en av de mest omfattande och långdragna som Sverige deltagit i. Sveriges riksdag var totalt enig när insatsen inleddes 2002. Företaget började smått i Kabul med omnejd och växte sedan från en traditionell fredsbevarande insats till det som Tingsgård kallar "något annat".

Dålig måluppfyllnad

Utredningen har tittat på vilka målsättningarna för Sveriges närvaro i Afghanistan var och hur de har uppfyllts.

Enligt utredningen hade insatsen sex mål:

  • Minskad fattigdom
  • Säkerhet och stabilitet
  • Social och ekonomisk utveckling
  • Ett demokratiskt samhälle
  • En stärkt ställning för kvinnorna
  • Trovärdighet och förmåga hos Sverige som deltagare i internationella insatser

Svaret blir att Sverige har lyckats nå målen mycket bristfälligt.

– Övergripande får man ändå slå fast att det är en ganska dålig måluppfyllnad, säger Tingsgård på presskonferensen.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel står tillsammans med två svenska soldater vid en pansarvagn under ett besök i Afghanistan.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte det finsk-svenska lägret Camp Northern Lights i Afghanistan i januari 2010. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel står tillsammans med två svenska soldater vid en pansarvagn under ett besök i Afghanistan. Bild: EPA/MANDATORY CREDIT/HENRIK ESKILSSON/FS18/SWEDISH DEFENCE/HANDOUT SWEDEN Kronprinsessan Victoria,Prins Daniel,Afghanistan,International Security Assistance Force

Fattigdomen har varit opåverkad, säkerheten i landet fluktuerar kraftigt och talibanerna vinner åter mark samtidigt som terrororganisationen Islamiska staten (IS) etablerar sig i landet. Några ljusglimtar är däremot demokratiska val och ett visst mått av frihet för kvinnor.

Den största behållningen av insatsen är att Sveriges anseende i Natos och andra stora aktörers ögon förbättrades. Dessutom fick Sverige öva sig på krigföring.

Sex svenskar stupade

Under presskonferensen betonar Wallström att de svenskar som har var utskickade i Afghanistan inte bär ansvar för slutresultatet. Ansvaret för den dåliga måluppfyllnaden ligger hos dem som har fattat beslut.

Enligt utredningen stupade sammanlagt sex svenskar och 31 skadades i strid.

Den svenska soldaten Kenneth Wallin dog i  Mazar-i Sharif i Afghanistan den 16 oktober 2010.
Den svenska soldaten Kenneth Wallin dog i Mazar-i Sharif i Afghanistan den 16 oktober 2010. Den svenska soldaten Kenneth Wallin dog i Mazar-i Sharif i Afghanistan den 16 oktober 2010. Bild: EPA/FREDRIK SANDBERG SWEDEN OUT Afghanistan,International Security Assistance Force,Sverige

Sverige har varit mer kritiskt än Finland

Enligt utredningen kostade den svenska insatsen som lägst 18,7 miljarder och som högst 27,5 miljarder kronor (ungefär 1,96 miljarder till 2,86 miljarder euro), beroende på bland annat om man beaktar personalkostnader och materialanskaffningar.

- Om vi har lärt oss något om det här som vi kan använda i framtiden, kanske det var värt pengarna, säger Tingsgård i en intervju med Sveriges radio.

Sveriges regering ska nu överväga vad man kan lära sig av utredningen och hur man ska gå vidare. Svenskarna har ifrågasatt och diskuterat sin insats i Afghanistan mer livligt än finländarna på andra sidan Bottenviken. Också Norge har gjort en utredning av sin insats i Afghanistan, En god alliert - Norge i Afghanistan 2001-2014. Danmark har fortfarande styrkor i Afghanistan.


Artikeln uppdaterad 3.3.2017 kl 11:42: Det stod tidigare felaktigt i bildtexten till artikelns huvudbild att omkomna kapten Johan Palmlöv heter Palmloev i efternamn. Felet är korrigerat.