Hoppa till huvudinnehåll

Vad vill du se i Strömsö hösten 2017?

Strömsös programledare och experter i gruppbild.
Camilla Forsén-Ström, Elin Skagersten-Ström, Lee Esselström, Jim Björni och Paul Svensson - med nästa säsong på skrivbordet. Strömsös programledare och experter i gruppbild. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),porträttfotografering

Nu kan du rösta på det du helst vill lära dig mer om inom våra ämnesområden mat, hantverk & handarbete, snickeri & bygg samt konst & måleri. Rösta på så många alternativ du vill eller bara på det som intresserar dig mest. Du kan rösta fram till den 19 mars 2017.

Vi försöker förverkliga åtminstone de tre alternativ som fått flest röster inom varje kategori.

Saknar du något du vill veta mera om? Tipsa oss då gärna i kommentarsfältet under artikeln.

Mat

Enkel vardagsmat
64% (270 röster)
Vegetariskt
36% (152 röster)
Fiskrätter
24% (101 röster)
Festmat
19% (78 röster)
Kötträtter
13% (53 röster)
Antal avgivna röster: 419

Hantverk & handarbete

Återvinning
64% (249 röster)
Stickning
30% (116 röster)
Sömnad
27% (104 röster)
Metallslöjd
23% (90 röster)
Virkning
23% (90 röster)
Antal avgivna röster: 388

Snickeri & bygg

Nytt av gammalt
56% (225 röster)
Renovering
54% (215 röster)
Träarbete
27% (108 röster)
Möbler
26% (104 röster)
Metallarbete
8% (32 röster)
Antal avgivna röster: 399

Konst & måleri

Inredning
54% (239 röster)
Återanvändning
46% (202 röster)
Presenttips
38% (169 röster)
Väggdekorationer
19% (83 röster)
Konsthistoria
17% (75 röster)
Antal avgivna röster: 441

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Rövarrotsaker med grillade fläskkotletter

    Tillredning nedgrävd i het grop ger saftighet och sötma.

    Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.

  • En tripod står alltid stadigt

    En tripod av en gammal vattenventil och några järnstänger.

    En gammal vattenventil och några järnstänger blir en skojig tripod till läderelden

  • Svävande stenar

    Stenar i lera svävar bättre!

    Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

  • Stjärna av vass

    Gör en himmeli dekoration till dörr eller vägg.

    Med inspiration från det traditionella himmeli hantverket tillverkar Lee en dörr- eller väggdekoration av vass i form av en stjärna.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid