Hoppa till huvudinnehåll

Vägchef: "Värsta vintern jag har sett"

Direktör Anders Östergård konstaterar att pengarna inte räcker till för att upprätthålla vägnätet.
Det är svårt att värja sig mot temperaturförändringar, säger Östergård. Direktör Anders Östergård konstaterar att pengarna inte räcker till för att upprätthålla vägnätet. Bild: Yle/Roger Källman Närings-, trafik- och miljöcentralen,vägdistrikt

Det dåliga väglaget har varit ett stort diskussionsämne den här vintern och senast på onsdagen varnade myndigheterna för avsevärd olycksrisk i trafiken i Österbotten.

Östergård säger att läget nu är bättre.

- Jag tror inte det blir något problem till helgen, fast vi vet det blir mer trafik när många kommer tillbaka från sina resor. Det har inte kommit något regn på en tid och våra entreprenörer har haft tid att utföra arbetet. Men den här vintern har faktiskt varit besvärlig.

Svårt att värja sig mot temperaturförändringar

Östergård säger att den här vintern har varit den värsta han varit med om med tanke på väglaget.

- Visserligen har vi haft två liknande vintrar tidigare med mycket milda väderlekar, men detta sicksackande mellan plus och minus har varit besvärligt.

Det är svårt att värja sig mot temperaturförändringarna, även om de försöker följa med väderleksprognoserna och göra preventiva åtgärder, berättar Östergård.

- Det kan vara så stora lokala skillnader också. På något ställe är det inga problem och en bit ifrån är det plötsligt halt, så det är väldigt svårt att förutse lokala förekomster av halka.

Vägunderhållet har kritiserats

Vägunderhållet i Österbotten har fått utstå en del kritik den här vintern. Bland annat har många yrkeschaufförer krävt att Riksväg 8 ska skötas bättre efter en tragisk dödsolycka tidigare i vinter.

Östergård säger att de har tagit till sig av kritiken och hoppas det blir bättre framöver.

- Vi har fört dialog med våra entreprenörer och poängterat preventiva åtgärder, att vara ute i god tid och att på basen av väderleksprognoser se hurudana situationer som kommer uppstå på vägarna.

- Det är ju en sak man lär sig med erfarenheterna och vi hoppas att det gått fram och blir bättre.

Läs också