Hoppa till huvudinnehåll

Det kombinerade landslaget under enorm press – "En så här tuff situation kommer killarna aldrig mer att uppleva"

Eero Hirvonen försökte njuta av stämingen i hemma-VM trots stor press.
Eero Hirvonen försökte njuta av stämingen i hemma-VM trots stor press. Eero Hirvonen försökte njuta av stämingen i hemma-VM trots stor press. Bild: Lehtikuva Eero Hirvonen

Finlands kombinerade landslag drömde om en medalj vid hemma-VM. Hungern växer efter elddopet i Lahtis.

– För första gången i hemma-VM och pressen har varit större än normalt. De senaste tre till fyra veckorna har jag sovit ganska lite. Pressen jag haft inombords har varit enorm, medger chefstränaren Petter Kukkonen för Yle Sporten.

– En så här tuff situation kommer de här killarna aldrig mera att uppleva som idrottare. Även OS kommer att bli psysikt lättare än tävlingarna här.

Finlands bästa placering i nordisk kombination blev femte platsen i stafetten. I teamsprinten slutade 21-åringarna Ilkka Herola och Eero Hirvonen på sjunde plats, och individuellt var Hirvonens nionde plats Finlands främsta placering.

– Killarna har varit lite besvikna men på det stora hela har vi presterat på den nivån som vårt kunnande har varit under hela säsongen. I hemma-VM och vid stora mästerskap överlag är förväntningarna bara höga, säger Kukkonen.

Hirvonen: Måste påminna mig själv om var jag låg i fjol

Eero Hirvonen debuterade på VM-nivå i Lahtis under en säsong som varit hans klart bästa så här långt. Han hade hoppats på bättre resultat i VM men försöker vara optimistisk, även om det inte är lätt för en med vinnarskalle.

– Resultatmässigt har det inte gått som vi hade velat, men det har varit ett fint mästerskap på många sätt. Det har varit en fin upplevelse att få tävla inför hemmapublik i Lahtis. Stämningen har varit så fin på alla tävlingar och här har varit så mycket publik, berättar Hirvonen efter sjunde platsen i teamsprinten där Italien besegrade Finland på upploppet.

Av de allra bästa kombinerade killarna har ganska få debuterat med en nionde plats vid VM.

– Även om jag vill uppnå bästa möjliga resultat i varje tävling, komma in bland de tio bästa och gärna bättre än så, så måste jag påminna mig själv om var jag låg i fjol. Det har andra också påmint mig om. Det här är trots allt mina första stortävlingar.

Har du klarat av att njuta?

– I samband med lagtävlingen bestämde jag mig för att försöka njuta av de här mästerskapen även om jag missade i mitt hopp i den tävlingen. Man vet ju aldrig, det här kanske var mitt enda hemma-VM.

”Killarna kommer att gå långt”

Även om drömmen om medaljer inte uppfylldes i Lahtis har det kombinerade tagit stora kliv närmare världseliten.

För fyra år sedan slutade Finland på nionde plats i lagtävlingen, över tre minuter ifrån bronset. Den här gången blev det en femte plats, cirka tio sekunder i från prispallen.

– Vi drömmer fortfarande om medaljer. Vi ligger inom räckhåll och hungern växer hela tiden. Vi har utvecklats massor men vi måste utvecklas mera. Som tur är idrottarna unga och motiverade. De här killarna kommer att gå långt ännu, förutspår chefstränaren Kukkonen.