Hoppa till huvudinnehåll

Det svenska ankaret Halfvarsson: Jag får tacka för att Heikkinen väntade med rycken

Calle Halfvarrson, Marcus Hellner, Johan Olsson och Daniel Rickardsson vann brons i herrstafetten.
Calle Halfvarsson, Marcus Hellner, Johan Olsson och Daniel Rickardsson vann brons i herrstafetten. Calle Halfvarrson, Marcus Hellner, Johan Olsson och Daniel Rickardsson vann brons i herrstafetten. Bild: Lehtikuva Calle Halfvarsson,Marcus Hellner,Johan Olsson,Daniel Rickardsson

Sveriges ankare Calle Halfvarsson berättar att han knappast hade klarat av att hänga med ifall Matti Heikkinen hade ryckt lite tidigare i herrstafetten.

Halfvarsson och Heikkinen gjorde upp om bronset. Den spurtstarka svensken var mest orolig för Heikkinen under ankarsträckan.

– Det är en hård kamp. Jag var beredd på att Heikkinen kommer att rycka på slutet någonstans. Jag var orolig för att han skulle rycka lite tidigare för jag låg ju på snöret hela tiden, berättar Halfvarsson för Yle Sporten.

– Jag hade det tungt och tänkte att Heikkinen är snäppet starkare än mig i skate och det här föret. Jag får nog tacka lite för att han väntade med rycken.

Halfvarsson och Heikkinen åkte in samtidigt på stadion, med schweizaren Curdin Perl en bit bakom sig. Halfvarsson låg lite före i början av upploppet när Heikkinen for omkull av egen maskin.

– Han har ju otur på upploppet… synd om Finland att de missade ett brons men det är ju kul för oss då, skrattar Halfvarsson.

Hellner var världsklass

Halvvägs in i loppet såg det inte alls bra ut för Sveriges del. Svenskarna låg en minut efter Finland inför den tredje etappen. Marcus Hellner var snabbast och åkte i kapp och förbi Finlands Lari Lehtonen.

– Marcus gör ju en fantastisk sträcka. Det är Marcus det är världsklass på i vårt lag, vi andra har väl lite tyngre sträckor. Det är han som räddar oss så att vi får bronset och slår tyvärr er då, Finland på hemmaplan, säger ankaret Halfvarsson.

Hellner ber om ursäkt för Finlands skull

Marcus Hellner var fyra sekunder snabbare än Martin Johnsrud Sundby och snabbast på den tredje sträckan.

– Det var väl det som skulle krävas. Det var ett bra lopp och det kändes bra så jag är så klart väldigt nöjd, säger Hellner.

För oss finländare var det ju lite surt eftersom Finland hade en lucka på en minut inför den etappen. Det var egentligen du som knäckte oss.

– Det får jag väl be om ursäkt för Finlands skull. Så är det ibland. Vi hade en tung öppning som lag, så det var ett bistert läge. Det var kul att kunna hämta igen det.

– Sen har vi Calle som gör en bra avslutning och tar oss till bronset. Matti gjorde ju en bra sträcka och gjorde egentligen allt rätt förutom att han hade lite otur på slutet. Det var ju spännande.

Trodde du när du stack i väg på den tredje etappen att du skulle åka i kapp Finland?

– Det trodde jag väl faktiskt inte. Jag tänkte mer på att jag skulle försöka köra ett bra lopp och se vad som händer. Sedan får man känslan att man tar och tar.

– De sista två varven inser man att det går ju att ta i kapp här. Då blir man ännu mer taggad. Jag har ju ett bättre läge just då än Finland som är jagade och kanske är lite trötta.

Och du har krafter kvar till söndag?

– Absolut! Jag har laddat länge för den här femmilen. Det ska bli kul att tävla här och se vad det kan bli, avslutar Hellner.