Hoppa till huvudinnehåll

Norge vann stafetten – Heikkinen föll i sista kurvan och Sverige skidade hem bronset

Herrstafetten i Lahtis blev en tudelad tävling. Norge och Martin Johnsrud Sundby avgjorde guldet på den tredje sträckan. Finland och Matti Heikkinen var med i bronsstriden, men Heikkinen snubblade och svensken Calle Halfvarsson skidade hem VM-bronset.

Norge och Ryssland drog ifrån de övriga lagen på den andra halvan av den första sträckan. Ryssen Andrej Larkov och norrmannen Didrik Tønseth växlade ungefär samtidigt och då var ledande Ryssland 20 sekunder före trean Kazakstan.

Efter den andra sträckan var fältet utspritt. Finland och Iivo Niskanen växlade som trea, 16 sekunder före fyran Frankrike och över en minut före sjuan Sverige. Svensken Johan Olsson tappade en minut till ryssen Alexander Bessmertnykh.

Sundby fick upp ett avgörande försprång

Ryssland och Norge gick ut samtidigt på den tredje sträckan. Under den sista fjärdedelen lyckades norrmannen Martin Johnsrud Sundby rycka ifrån ryssen Alexej Chervotkin. När Finn Hågen Krogh gick ut på ankarsträckan var försprånget till Sergej Ustiugov 18 sekunder.

På den tredje sträckan förlorade Lari Lehtonen över en minut till svensken Marcus Hellner och tysken Florian Notz.

I den sista växlingen var Tyskland trea och gick ut samtidigt som Sverige och Schweiz. Femman Finland hade 15 sekunder upp till Tyskland.

Heikkinen inledde starkt

Finlands ankare Matti Heikkinen lyckades snabbt ta in försprånget, redan vid den första mellantiden vid 31,3 kilometer var gapet till Schweiz, Sverige och Tyskland uppätet.

När fem kilometer återstod var marginalen mellan ettan Norge och tvåan Ryssland 11,6 sekunder. Därefter satte Ustiugov in en högre växel.

Det räckte ändå inte till för även Krogh hade en extra växel. Spurtspecialisten Ustiugov fick aldrig kontakt med Krogh och Ryssland fick nöja sig med silver.

– Det är den värsta killen (Ustiogov) du kan ha bakom dig och Martin gav mig precis det avstånd jag behövde, sade Krogh enligt SVT.

Dramatisk bronskamp

Finland, Schweiz, Sverige och Tyskland gjorde upp om bronset. På den sista kilometern försökte Matti Heikkinen sig på ett ryck och fick endast sällskap av svensken Calle Halfvarsson.

– Jag fick slita fast vi åkte så sakta och jag var absolut inte säker men när Heikkinen ryckte i sista backen och jag lyckades ta ifatt kände jag mig ganska säker; jag trodde att jag skulle klara av det, sade Halfvarsson till SVT.

Halfvarsson och Heikkinen bromsade medvetet upp på slutet och fick plötsligt sällskap av Schweiz.

I kurvan före upploppet skuggade fyran Heikkinen trean Halfvarsson men snubblade. Sverige och Schweiz gjorde upp om bronset på upploppet där spurtstarka Halfvarsson var vassast.

Heikkinen och Finland blev femma.

Norge dominerar

Stafettguldet var de norska herrarnas nionde raka VM-guld. År 1999 i Ramsau vann Österrike spurtstriden och då fick Norge nöja sig med silver.

För de svenska herrarna var medaljen den fjärde raka. Före VM i Lahtis hade Sverige tagit tre raka VM-silver.

Finland tog senast medalj år 2009 i Liberec.

Resultat:

1. Norge 1:37:20,1
(Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby, Finn Hågen Krogh)
2. Ryssland +4,6
(Andrej Larkov, Alexander Bessmertnykh, Alexej Chervotkin, Sergej Ustiugov
3. Sverige +2:31,8
(Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson)
4. Schweiz +2:32,0
(Jason Rueesch, Jonas Bauman, Dario Cologna, Curdin Perl)
5. Finland +2:42,4
(Sami Jauhojärvi, Iivo Niskanen, Lari Lehtonen, Matti Heikkinen)
6. Tyskland 2:42,8
(Thomas Bing, Jonas Dobler, Florian Notz, Lucas Bögl)