Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Skruvar Finland upp tempot i herrstafetten?

Med världsmästaren Iivo Niskanen i laget har Finlands herrar chansen att ta en första stafettmedalj på åtta år. Även Sverige och framför allt Ryssland har planer på att sätta punkt för Norges 16 år långa segersvit i VM.

Vad och när

Herrarnas stafett i längdåkning. Fyra etapper på tio kilometer – två klassiska och två med fri skidteknik.

Sändningen på Arenan börjar klockan 13.25. Leif Lampenius och Glenn Lindholm refererar på svenska.

Utgångsläget

De norska herrarna har vunnit samtliga VM-stafetter på 2000-talet. De är naturligtvis största förhandsfavoriter även i år.

Det senaste stortävlingsguldet som Norge missat var vid OS i Sotji där laget var helt ur balans och slutade på fjärde plats. Den gången åkte svenskarna hem guldet.

I Lahtis har de svenska herråkarna inte rosat marknaden. De är med i medaljstriden men anses inte utgöra det största orosmomentet för norrmännen.

Norge siktar på att komma loss senast på den tredje etappen för att inte behöva tampas med Rysslands Sergej Ustiugov på ankarsträckan. Martin Johnsrud Sundby kör den tredje etappen för Norge medan Ryssland ställer upp med Alexej Tjervotkin.

Laguppställningarna

Det finns många medaljkandidater i herrstafetten. Så här ställer de upp.

Norge: Didrik Tönseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby, Finn Hågen Krogh
Sverige: Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson
Frankrike: Jean Marc Gaillard, Maurice Manificat, Robin Duvillard, Clement Parisse
Ryssland: Andrej Larkov, Alexander Bessmertnykh, Alexej Tjervotkin, Sergej Ustiugov
Italien: Francesco de Fabiani, Dietmar Noeckler, Giandomenico Salvadori, Federico Pellegrino
Tyskland: Thomas Bing, Jonas Dobler, Florian Notz, Lucas Boegl
Finland: Sami Jauhojärvi, Iivo Niskanen, Lari Lehtonen, Matti Heikkinen

Skrällvarning

Italiens stafettherrar har inte vunnit en VM-medalj på 18 år. Den här gången ställer de upp med ett lag som på en bra dag kan nå prispallen.

Italien har starka åkare framför allt på fristilsetapperna.

Giandomenico Salvadori var femte snabbast i skiathlontävlingens fristilsmoment och sprintvärldsmästaren Federico Pellegrino har kapacitet att slå både Sergei Ustiugov och Finn Hågen Krogh i en eventuell spurtuppgörelse på ankarsträckan.

Finländarna

Matti Heikkinen är chanslös mot världens bästa sprintrar ifall stafetten för Finlands del avgörs på upploppet. Finlands chanser ligger i att hålla hög fart från start.

Sami Jauhojärvi är en av världens mest rutinerade stafettåkare på VM-nivå. Han skickar i väg Iivo Niskanen på en andra etapp där den färska världsmästaren kommer att skruva upp ett ursinnigt tempo.

Lari Lehtonen är i sitt livs form. Skiathlontävlingens nia var sjätte snabbast i fristilsmomentet. I stafetten får han mäta sig med bland annat Sveriges Marcus Hellner och Norges Martin Johnsrud Sundby.

Matti Heikkinens VM har inte gått enligt planerna så här långt. Nu finns chansen att skida hem en medalj inför hemmapublik ifall Jauhojärvi, Niskanen och Lehtonen klarat av att skaka loss en del av lagen med de starka spurtkanonerna.

Historisk detalj

Finlands enda medalj i herrstafett på 2000-talet är från VM-2009 i Liberec. Då vanns bronset av Matti Heikkinen, Sami Jauhojärvi, Teemu Kattilakoski och Ville Nousiainen.

Även den gången gjorde Jauhojärvi en grym insats i stafetten. På den andra etappen lyfte han Finland från en femte plats till tvåa. Han var etappens överlägset snabbaste åkare – 17,4 sekunder snabbare än Norges Odd-Björn Hjelmeset som var näst snabbast.