Hoppa till huvudinnehåll

Polisen sökte igenom Fillons hem - presidentkandidaten misstänks för förskingring

Francois Fillon håller tal under valkampen i Frankrike, februari 2017
Fillon har anklagat pressen, vänstern och myndigheterna för att försöka skjuta hans kampanj i sank. trots att hans sits ser allt sämre ut inför presidentvalet lovar Fillon ändå att kämpa vidare. Francois Fillon håller tal under valkampen i Frankrike, februari 2017 Bild: EPA/CAROLINE BLUMBERG François Fillon,Frankrike,Frankrikes politik

Den franska centerhögerns presidentkandidat François Fillons hem har rannsakats av polisen i samband med utredningen om förskingring av statliga medel.

Husrannsakan ska ha genomförts redan på torsdag morgon då Fillon gjorde ett kampanjbesök på en vinmässa i södra Frankrike.

Polisen har tidigare gjort en husrannsakan vid Fillons kontor i parlamentet och konfiskerat dokument i samband med utredningen.

Fillon misstänks ha förskingrat närmare en miljon euro ur parlamentets budget, genom falska anställningar vid sitt kontor i parlamentet.

Ni ser en kämpe framför er. Jag har inga planer på att ge upp.― François Fillon

Tyder på starka misstankar

Husrannsakan är ännu ett tecken på att myndigheterna tänker föra vidare fallet till åtal.

I onsdags meddelades att Fillon hade kallats in för nya förhör av den rannsakningsdomare som leder utredningen.

Fillon sade då att han inte tänker avbryta sin kampanj, utan istället kämpa vidare mot vad han kallade ett försök till politiskt lönnmord.

Efter att tidigare ha gått till angrepp mot pressen och den franska vänstern för att försöka torpedera hans kampanj, angrep Fillon i onsdags istället rättsväsendet.

Trots tidigare löften om att han tänkte hoppa av kampanjen om myndigheterna inledde en officiell utredning menar Fillon att han inte tänker avbryta sin kampanj.

Det här anklagas François Fillon för:

Fillon ska ha anställt sin fru Penelope Fillon och parets barn som medarbetare i parlamentet.

Det är i sig inte olagligt för politiker att anställa anhöriga som medarbetare.

Fillons fru och barn ska ändå enligt anklagelserna inte ha utfört något arbete för lönen.

Barnen anställdes bland annat som juridiska konsulter, trots att ingendera är utbildad jurist.

Penelope Fillon flyttade enligt parlamentets lönekvitton till Fillons efterträdares stab då François Fillon utsågs till minister.

Flera av efterträdaren Marc Joulands medarbetare har sagt att de aldrig jobbade med Penelope Fillon och flera uppger att de inte ens visste att hon var anställd vid staben.

Lönerna betalades ur det franska parlamentets budget.

Fillon anklagas alltså för att ha lurat staten på närmare en miljon euro över en flera år lång tidsperiod.

Missnöje bland folket och i partileden

Då Fillon i onsdags mötte anhängare i staden Nimes fanns få tecken på att valkampanjen hade skadats av anklagelserna.

- Ni ser en kämpe framför er, sade Fillon åt de tusentals anhängare som hade samlats för att höra honom.

- Jag har inga planer på att ge upp.

Också den centerhögerns övriga partiledning har fortsatt att stöda Fillon.

I kulisserna uppges ändå partiets gräsrötter vara djupt delad över anklagelserna och framförallt det brutna löftet om att avbryta kampanjen om en utredning blev av.

En av Fillons viktigaste kampanjrådgivare hoppade redan av i onsdags, efter att Fillon meddelade att han fortsätter sträva efter presidentposten.

Framförallt partiets yngre höjdare uppges vara arga över att Fillon inte hoppade av i tid för att låta partiet välja en ny kandidat.

Trots att Fillon enligt mätningarna fortfarande skulle slå ytterhögerns Marine Le Pen i eventuell andra omgång i presidentvalet verkar han också ha tappat folkets förtroende.

Fillons stöd ligger nu på bara 19 procent i den första omgången i presidentvalet som hålls i slutet av april.

I en färsk mätning säger nästan 75 procent av de tillfrågade att Fillon borde avbryta sin kampanj på grund av brottsmisstankarna.