Hoppa till huvudinnehåll

Slaget efter tolv: Är Sundby ingen vinnartyp?

Martin Johnsrud Sundby och Matti Heikkinen skakar hand, februari 2017.
Johnsrud Sundby var en av favoriterna på 15 kilometer. Martin Johnsrud Sundby och Matti Heikkinen skakar hand, februari 2017. Bild: Lehtikuva Martin Johnsrud Sundby,Matti Heikkinen

Panelen som i Slaget efter tolv tog sig an VM på skidor i Lahtis bestod av HBL:s Andrea Borenius, skidåkaren Josefin Sandvik och Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm. En av frågorna var varför Norges skidkanon Martin Jonsrud Sundby underpresterar i stortävlingar.

Norges Martin Johnsrud Sundby har länge klassats som världens bästa herråkare på skidor. Trots det har han aldrig vunnit en individuell guldmedalj i en stortävling.

– Det känns kanske hårt att säga att han inte är en vinnartyp, säger Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm. Tourerna klarar Sundby nog men då det är som svårast, det vill säga i VM eller OS, så höjer sig de övriga och Sundby är illa ute.

Hemmafavören en stor fördel

Med tanke på att Finland i VM i Oslo 2013 och i Falun 2015 vann sammanlagt två bronsmedaljer medan saldot redan nu visar fyra medaljer ställs frågan om hemmafavörens betydelse.

– Idrottare kan ladda upp på ett bättre och effektivare sätt till ett hemma-VM, konstaterar Andrea Borenius. Skidsätt och distanser är inte de samma som för två år sedan och de finländska åkarna har länge vetat att det här är ett VM som kommer att passa finländarna.

– Det är givet att publikstödet är till stor fördel. Dessutom känner de finländska idrottarna banorna bättre än de andra, vet Josefin Sandvik. Många har till och med optimerat sina förberedelser genom att flytta till Lahtis från andra orter.

– Om man bara klarar av den mentala pressen så är hemma-VM en stor fördel.

Aino-Kaisa Saarinen är Aino-Kaisa Saarinen

Genast då det klarnade att Lahtis efter en paus på 16 år arrangerar VM på skidor prickade Aino-Kaisa Saarinen in 10 kilometer klassiskt som sin huvudgren. Men Saarinen fick inte åka. Ändå kämpade hon tappert på öppningssträckan i damstafetten.

– Det måste ha varit ett dråpslag för Saarinen att inte få åka tian, säger Borenius. Hon hanterade det bra och nu ska hon dessutom få åka 30 kilometer på lördag.

Aino-Kaisa Saarinen i VM
Aino-Kaisa Saarinen har 15 VM-medaljer. Aino-Kaisa Saarinen i VM Bild: Lehtikuva sport (botanik),längdskidåkning,Aino-Kaisa Saarinen,saarinen

– Saarinen är Saarinen. Hon är en speciell person men i Lahtis har hon åtminstone försökt ta alla andra i beaktande, säger Lindholm som menar att det var ett bra val av träningsledningen att låta henne ladda upp inför stafetten i stället för att åka tian.

Lahtis 2001 nu ett avslutat kapitel?

– Iivo Niskanen avslutade med sitt guld det här kapitlet och vi kan nu glömma det som hände för 16 år sedan, säger Lindholm

– Jag hoppas att vi kan glömma det som hände för länge sedan, fortsätter Sandvik. Vi borde ha glömt det för ett bra tag sedan.

– Vi går vidare har sagts efter Sapporo, Liberec och Holmenkollen, tillägger Borenius som inte tror att vi ännu heller ska kunna lägga Lahtis 2001 bakom oss. Det krävs ett ordentligt avslut där alla inblandade berättar allt de vet om händelserna.

Iivo Niskanen med VM-guldet 2017.
Iivo Niskanen med VM-guldet 2017. Bild: EPA Iivo Niskanen

Niskanen är Skidkungen

Just nu har Rysslands Sergej Ustiugov redan två guld i fickan men panelmedlemmarna är ändå överens om att Iivo Niskanen är kungen i Lahtis.

– Man får lite extrapoäng när det är hemma-VM, motiverar Borenius sitt val av Niskanen.

– Att ta ett guld på hemmaplan och på sin favoritdistans smäller högst, anser Sandvik.

– Kung blir den som vinner femmilen, säger Lindholm och lägger sina pengar på Sundby.

Finland har tagit femtiofyra medaljer i VM-tävlingar i Lahtis. I dag åks herrarnas stafett över 4 x 10 kilometer. Enligt experterna kommer det fler finländska pallplaceringar.