Hoppa till huvudinnehåll

Tecknad serie om logik blir opera i Åbo

Den unga Edvin Kangas är en av många ungdomar i operan Logicomix. Till vänster den unge Russell, Akseli Vanamo, och till höger den gamle Russell, Sakari Eirola.
Den unga Edvin Kangas är en av många ungdomar i operan Logicomix. Till vänster den unge Russell, Akseli Vanamo, och till höger den gamle Russell, Sakari Eirola. Den unga Edvin Kangas är en av många ungdomar i operan Logicomix. Till vänster den unge Russell, Akseli Vanamo, och till höger den gamle Russell, Sakari Eirola. Bild: Yle/Linus Hoffman Logicomix,sakari eirola

Den 10 mars blir det premiär för operan Logicomix, en opera på gränsen mellan geni och galenskap.

Librettot är skrivet av Åbo svenska teaters chef Jukka Aaltonen, som skrivit operan med ett seriealbum om filosofen Bertrand Russells liv som utgångspunkt. Den handlar om logik och etik, och om de svåra valen i livet, som inte alltid går att lösa logiskt.

Musiken är komponerad av Marko Autio. Operan är resultatet av ett brett samarbete mellan Åbo Konservatorium, Åbo Yrkeshögskolas musikutbildning, Åbo svenska teater, föreningen Oopperakammari, samt skolorna Puolalan koulu och Puolalamäen musiikkilukio.

Operan framförs fem gånger i Sigynsalen i Åbo. Den är en del av Finlands 100-årsjubileumsfirande.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland