Hoppa till huvudinnehåll

Vf och Sannf är besvikna över antalet kandidater

Valsedel stämplas
Valsedel stämplas Bild: Arja Lento val,valdeltagande,valsedel

Vänsterförbundet och Sannfinländarna har lyckats skrapa ihop ungefär lika många kommunalvalskandidater i Österbotten. Inom båda partierna är man aningen besvikna över kandidatantalet.

Vänsterförbundet har 82 kandidater i de 14 mer eller mindre svenskspråkiga österbottniska kommunerna. Lars-Johan Andersson, ordförande för Vänsterförbundets svenska sektion i Österbotten, har blandade känslor över kandidatnomineringen.

- Dels så har vi gjort inbrytningar på sådana ställen där vi inte tidigare haft kandidater, åtminstone inte så länge jag minns, alltså Kronoby och Pedersöre och så har vi fått en kandidat i Nykarleby vilket är positivt. Men sedan har det överlag varit svårt.

- Lite gnager det, vi borde nog ha fått fler kandidater än vad slutresultatet visar, säger Andersson.

- Egentligen tycker jag att vi skulle ha haft möjligheter att få fler om man ser på det rikspolitiska läget. Men det som händer i rikspolitiken och det som händer på lokal plan är skilda saker. Jag tycker att det skulle ha funnits grogrund för att få fler kandidater, men det här är vad vi kom upp till.

Lars-Johan Andersson, ordförande för Vänsterförbundets svenska sektion i Österbotten.
Lars-Johan Andersson. Lars-Johan Andersson, ordförande för Vänsterförbundets svenska sektion i Österbotten. Bild: Yle/Joni Kyheröinen lars-johan andersson

Regeringspartierna har svårt att locka kandidater

Men det är inte bara Vänsterförbundet som haft svårt att få kandidater att ställa upp, även Samlingspartiet och Centern har haft det tufft. Också Sannfinländarna har färre kandidater i år än förra kommunalvalet.

- Nu går kvalitet över kvantitet. Vi har fler motiverade kandidater i år än för fyra år sedan. Om jag ska ge oss ett skolvitsord, så skulle jag ge en sjua för vår kandidatnominering, säger valchefen för Sannfinländarnas distrikt i Södra Österbotten, Juha Rantala.

I de svenskspråkiga kommunerna ställer Sannfinländarna upp med 91 kandidater. Speciellt i kommunerna norr om Vasa har partiet haft svårt att få namn på kandidatlistan. I Pedersöre och Larsmo har man ingen kandidat, i Kronoby och Nykarleby en och i Jakobstad två.

Kronoby en besvikelse

Informationsansvariga för Sannfinländarnas distrikt i Mellersta Österbotten, Tapani Pollari, är särskilt besviken med kandidatnomineringen i Kronoby.

- Vi skulle ha haft en chans att få fler kandidater dit, men tiden räckte inte riktigt till. Jakobstad känner jag inte till så bra, men även där skulle vi ha kunnat ha 5-6 kandidater om vi vetat vilka trådar vi ska dra i, säger Pollari.

Sannfinländarna blev också utan kandidater i Närpes, Korsnäs och Vörå.

- Vi hade några intresserade, men då vi skulle ha varit tvungna att grunda en lokalförening så var intresset ändå så pass lågt att det inte lyckades. Men vi arbetar hårt för att få kandidater där före landskapsvalet. Nu kunde vi tyvärr inte erbjuda ett sannfinländskt alternativ i de här kommunerna, säger Rantala.

Vänsterförbundet försöker slå rot på nya orter

I Närpes, Korsnäs, Malax och Larsmo kommer kommunalvalet att uträttas utan Vänsterkandidater. Men på flera andra orter försöker partiet nu få in kandidater i fullmäktige.

- Det blir intressant att se hur det går på de ställen där vi har helt nytt eller där vi gör comeback efter ett antal år, Kronoby, Pedersöre och Nykarleby. Sedan kämpar vi också för att vi få in en representant i Korsholm. Det var fast i elva röster föregående gång, så vi snubblade på målsnöret, säger Andersson.

I förra kommunalvalet fick Vänsterförbundet in en representant i Kaskö, fyra i Vasa, tre i Jakobstad och två i Karleby.

- Jag tror nog vi har möjligheter att hålla våra positioner på övriga ställen. Hur det kommer att gå i Kaskö är svårt att sia om i och med att det är ett valförbund.

Minskat intresse för kommunalpolitik

Andersson tror att kommunalpolitiken intresserar allt mindre och att det därför varit svårt att locka folk att ställa upp i valet. Men han är osäker på vilka följder det minskade antalet kandidater kommer att ha på partiets framgång i valet.

- Det är klart att det påverkar att det är färre kandidater, men hur mycket? Om vi till exempel ser på hur folk röstar i presidentval och riksdagsval borde vi ha en representant i fullmäktige i till exempel Korsholm. Men sedan när det blir kommunalval ligger de samma människorna som röstar i riksdagsvalet på sofflocket, vilket är synd.

Pro Kronoby har lockat kandidater

För första gången kommer också en valmansförening att ställa upp i kommunala val i Kronoby, då Pro Kronoby har hela 28 kandidater på sin lista. Pro Jakobstad som i förra kommunalvalet fick in fem av femton kandidater till fullmäktige ställer i år upp med nio kandidater.

I Vasa har Finlands kommunistiska parti i år lyckats skrapa ihop tre kandidater, då man i förra valet hade två.

Piratpartiet ställer upp med två kandidater, precis som i förra kommunalvalet.

Självständighetspartiet ställer upp med en kandidat i Korsholm. Dessutom ställer två obundna upp i Kaskö, en i Vasa och en i Karleby.