Hoppa till huvudinnehåll

Vinter-FM i scoutkunskap ordnas i Billnäs

Två ungdomar, Emma Liljeroth och Sebastian Nastamo, studerar en karta med nattlampor i mörkret på scouttävlingen Sök och Finn. Tävlingens motto är "En tanke sparar tusen steg"
Det finns över 20 kontroller, också under natten. Arkivbild. Två ungdomar, Emma Liljeroth och Sebastian Nastamo, studerar en karta med nattlampor i mörkret på scouttävlingen Sök och Finn. Tävlingens motto är "En tanke sparar tusen steg" Bild: Yle/Linus Hoffman orientering,nattorientering,Finlands Scouter,scout,scouter,Finlands Svenska Scouter,sebastian nastamo

Under veckoslutet deltar 180 scouter i tävlingen VinterFiSSce 2017 i Billnäs. Finlands Svenska Scouter arrangerar de finska mästerskapen i scoutfärdighet där också Dragsvikmunken Sputnik får vara med på ett hörn.

Tävlingen samlar scouter från hela landet och deltagarna är allt från 12-åringar till vuxna tävlingsveteraner. VinterFiSSce är en av tre nationella scoutmästerskap som arrangeras årligen vinter, vår och höst runt om i Finland.

Det här året ordnar Finlands Svenska Scouter (FiSSc) tävlingarna.

- En orsak till varför vi valde att komma till Raseborg och Billnäs är för att här finns en intressant och fin kulturhistoria som är lätt att ha som tema, säger tävlingschef Rasmus Weiss från Finlands Svenska Scouter.

Rasmus Weiss
Tävlingschef Rasmus Weiss. Rasmus Weiss Bild: Yle/Ylva Vikström rasmus weiss

Officiellt är temat skärgård och lokalhistoria. Tävlingen går på finska men den här gången får den också en finlandssvensk prägel. Namnen på de över 20 kontrollerna är svenskspråkiga.

- Det blir frågesport med historiekännedom, bland annat lite slottsruiner och kanske några lokala matspecialiteter, säger han.

Också Dragsvik soldathems munk Sputnik få vara med på ett hörn.

- Men jag kan inte säga allt för mycket om uppgifterna och innehållet i tävlingen då den inte ha börjat, säger Weiss.

Problemlösning och lagsamarbete

Tävlingen har fem olika klasser av vilken en är traditionell scoutfärdighet. Det ska också handla om orienteringskunskap, händighet, hantverk och problemlösning. Svårighetsgraden är anpassad enligt ålder.

- Lagsamarbete är något vi försöker lyfta upp i våra uppgifter, säger Rasmus Weiss.

Scoutknut
Scouterna rör sig bland annat vid Billnäs skola under veckoslutet. Scoutknut Bild: Yle/ Jouni Koutonen scouter,Scoutläger

Billnäs skola i Raseborg fungerar som tävlingscenter för de över 50 lagen. Starten går på lördag klockan 10 och under förmiddagen rör sig deltagarna i området runt Billnäs skola.

- Då kan det kan hända att man ser scouter som febrilt springer vidare till nästa kontroll. Men under eftermiddagen bär det sedan västerut in mot skogarna, säger Weiss.

Deltagarna övernattar i vindskydd runt lägereldar i närheten av Sjösängområdet söder om golfbanan Nordcenter.

Tävlingen VinterFiSSce 2017 avslutas på söndag eftermiddag.

Läs också