Hoppa till huvudinnehåll

1, 2, 3 – klick! Tio frågor om fotograferande, filmande och publicerande

En fotograf med en kamera
En fotograf med en kamera Bild: Woodygraphs / Alamy fotografer (bildkonstnärer),fotograf,kamera

Olovlig observation, spridande av information som kränker privatlivet och ärekränkning. Det är lätt att spela in en video eller knäppa ett foto – men det är lika lätt att göra sig skyldig till ett brott. Känner du till lagstiftning kring vad som får fotas och vad som får publiceras?

1/10 Din granne vill med hjälp av en viltkamera få reda på vem som stjäl av hens äpplen. Grannens viltkamera filmar samtidigt också vem som rör sig på din gård. Vilket av följande påståenden stämmer?

2/10 Du vill installera en övervakningskamera vid ytterdörren till ditt hus. Måste du göra en anmälan till dataombudsmannens byrå om det?

3/10 Kan jag fotografera eller filma gäster hemma hos mig utan att berätta för dem om det?

4/10 Jag filmade genom fönstret hur någon stal min grannes cykel från parkeringsplatsen invid ett höghus. Grannen får knappast tillbaka sin cykel men åtminstone kan jag lära tjuven en läxa genom att publicera videon i en lokal Facebook-grupp. Gör jag mig då skyldig till ett brott?

5/10 Jag vill lägga ut en video på en fräck bilist på Facebook. Måste jag sudda ut registerplåten?

6/10 Kan jag filma min lärare under en lektion och sända materialet direkt på Periscope eller Facebook Live?

7/10 Jag filmar ett komiskt ragglande fyllo på en gata under morgonnatten. Får jag lägga upp videon på Instagram?

8/10 Någon filmade mig på en offentlig plats. Kan jag förbjuda hen att publicera bilden?

9/10 Jag filmar min kompis mitt i ett köpcenter. En väktare avbryter oss och säger att det är förbjudet att filma i köpcentret. Får jag fortsätta filma trots det?

10/10 En butik har lagt upp en lapp där det står: Om jag snattar godkänner jag samtidigt att mitt foto läggs upp på Facebook som ett varnande exempel för andra. Får butiken publicera bilderna?

OBS! I flera av fallen som presenteras i testet finns inga domstolsbeslut utan svaren baserar sig på rättslärdas tolkning av lagen. Experterna var inte eniga om alla svar.

För testet har följande experter intervjuats: Reijo Aarnio (datatillsynsman), Jyrki Aho (polisinpektör vid Polisstyrelsen), Marko Forss (överkonstapel vid Helsingfors polisen), Tapio Syren (jurist för K-butikerna), Kristel Pynnönen (jurist vid Finlands fastighetsförbund), Laura Francke (jurist vid Utbildningsstyrelsen), Riku Neuvo (universitetslektor i offentlig rätt vid Tammerfors universitet), Dan Frände (professor i straffrätt vid Helsingfors universitet), Matti Tolva (professor i straffrätt vid Östra Finlands universitet), Jussi Salokangas (jurist vid Finlands journalistförbund), Olli Pitkä (forskningschef vid IPR University Center) och Jukka Hätö (äldre konstapel vid Helsingforspolisen).

Testet publicerades ursprungligen av Helmi Nykänen vid Yle Uutiset.

Vetamix

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Ätbara blommor: vilda och odlade

  Artikel om vilda blommor som kan ätas.

  Ätbara eller ätliga blommor och växter finns det gott om i våra skogar, trädgårdar och på gårdarna. Här listar vi de flesta som kan odlas eller köpas av t ex grönsakshandlare eller som växer vilt i naturen. Följ recepten för goda rätter och god smaksättning.

Nyligen publicerat - Vetamix