Hoppa till huvudinnehåll

Barnbibliotekarien: Hjälp barnen hitta lusten att läsa

Barnbibliotekarie Mikael Gros för Bärtils bokklubb
Barnbibliotekarie Mikael Gros Barnbibliotekarie Mikael Gros för Bärtils bokklubb Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos bibliotek,bärtils bokklubb

- Som förälder kan man inte veta vad barnet är intresserat av och små barn vet inte det själva heller, så se till att ni läser alla slags böcker. Småningom hittar barnet sin grej som den vill återkomma till om och om igen, säger barnbibliotekarien Mikael Gros på Sellobiblioteket i Esbo.

Gros säger att hans viktigaste uppgift är att sporra till läsning och stöda den lustbetonade läsningen. I samarbetet med skolor och daghem får biblioteket den roliga delen av kakan, säger han. I skolan måste barnen lära sig läsa, men bibban kan bjuda på den mer inspirerande, lustbetonade läsningen.

- Det viktigaste för barnen är att hitta det man kallar “entry points” - det som får igång intresset hos ditt barn, säger Mikael Gros.

Bibliotek med toppbetyg

Sellobiblioteket utsågs 2015 till ett av Europas bästa av Library Ranking Europe med sex stjärnor. Det kan jämföras med en restaurang som får sex Michelinstjärnor.

Sellobiblioteket i Esbo.
Sellobiblioteket har rankats som ett av Europas bästa Sellobiblioteket i Esbo. Bild: Esbo stad sello bibliotek

Det sägs att pappor läser mindre för sina barn än mammor och jag frågar Gros om han har märkt av det här på biblioteket. Gros säger att barn oftare ser kvinnliga högläsande förebilder som i sin yrkesroll läser för barn. Lärare och bibliotekarier till exempel, de är oftare kvinnor.

- Så även om pappor skulle läsa lika mycket som mammor så borde papporna av den anledningen läsa extra mycket för barnen, påpekar Gros.

Forskning: Män bättre på högläsning

Enligt en ett par år gammal studie gjord av Elisabeth Duursma vid universitetet i Harvard, gynnas barnen bättre av att papporna läser högt för dem än när mammorna läser högt.

Det här beror enligt Duursma på att män oftare ställer lite klurigare och abstraktare frågor när de tittar på en boksida. Det i sin tur stimulerar barnets språkliga utveckling, eftersom barnet måste tänka efter lite extra. Speciellt flickor gynnas av att det är en man som läser högt.

Som exempel på hur mammor och pappor gör säger Duursma att mamma t.ex. kan fråga “Hur många äpplen ser du på bilden?” medan pappa kanske frågar nånting mer abstrakt som “Titta en stege; minns du när pappa hade en stege i bilen?”

Mikael Gros är inte bekant med de här undersökningsresultaten och kan inte ta ställning till om mammor och pappor faktiskt läser på olika sätt för sina barn.

Barnböcker i Ahlberga bibliotek
MIkaels boktips Barnböcker i Ahlberga bibliotek Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos barnböcker,bibliotek

I Sellobiblioteket har man nästan varje dag något jippo på gång för att uppmuntra till läsning. På svenska sidan hade de t.ex. ifjol ett projekt för att stöda högläsning i förskolan och de första skolklasserna. Då införskaffades temakassar med böcker kring ämnen som t.ex. olika slags familjekonstellationer eller döden.

Mikael Gros berättar att utlåningen av barn- och ungdomslitteratur steg i Esbo förra året.

Däremot är bokens livslängd enligt honom mycket kortare nu än för tio år sedan. Det här har kanske mer att göra med bokbranschen och hur världen ser ut idag än med hur de skrivs. Om man försöker fånga dagens anda väldigt noga, så känns det gammalt väldigt snabbt.

- Om du skriver om den nyaste appen i din bok, så blir den ju gammal om ett år, säger Gros.

Pappersbokens framtid

MIkael Gros kan förstå föräldrars skräck för att tabletter. mobiler och nätet upptar allt mer av barnens tid och den klassiska pappersboken kanske hamnar i skymundan. Men han tror inte att pappersboken kommer att förlora slaget.

I stället för att fokusera på alla distraktioner så borde föräldrarna försöka lyfta fram läsningen, för barnen kan ändå syssla med hundratusentals olika saker.

 • Kända musiker kämpar för Karlebyorkester

  Ber politiker att inte strypa anslag till kammarsorkestern.

  Kända kapellmästare och klassiska musiker vädjar för Mellersta Österbottens kammarorkester. Musikerna uppmanar politikerna i Karleby att inte strypa anslagen till orkester.

 • Mediaforskare: ”Inte ens internet kommer finnas för evigt”

  Mediaforskare Pelle Snickars föreläste i Åbo på fredagen.

  - Om man ser på ett hundraårsperspektiv så kommer vi inte att prata om internet på det viset längre, utan det kommer vara integrerat i vardagen på ett annat sätt, säger professor Pelle Snickars.

 • Tillfällig lösning på konflikten – Danmark spelar mot Kroatien

  Till spel med det avtal som spelarna lade fram i veckan.

  Kvällens nordiska möte mellan Sverige och Danmark ställdes in, men danskorna kommer till spel på tisdag – med det avtal som spelarna lade fram i veckan. "Vi ställde inte in matchen mot Sverige. Vi hade gärna spelat", säger Janni Arnth.

Läs också

Familj

 • Storsatsning på idrottskarriär också som gravid

  Baby och byte av häst väntar Sophia Backlund.

  Dressyrryttaren Sophia Backlund, 31, siktar målmedvetet uppåt i ryttarkarriären. Efter många intensiva år på tävlingsbanorna gör hon nu ett kort uppehåll för att bli mamma i juni. Planen är att komma tillbaka med ny häst och satsa mot ännu större mål i framtiden.

 • Hajbos sommarlovs-tips till dig som gillar spel.

  Roliga mobil-spel som funkar var än du är i sommar.

  Letar du efter enkla mobilspel som passar bra att ha i mobilen när man chillar på stranden, ligger i hängmattan, sitter i baksätet på bilsemesterresan eller bara flyr undan regnet...

 • Vi vill ha färre barn, senare i livet

  Vi vill hitta den perfekta partnern och leva ut vår ungdom.

  Vi vill hitta den perfekta partnern och “leva ut vår ungdom” innan vi ens tänker på barn i dag. Att förstföderskornas ålder stiger, och fler önskar sig färre barn har inte enbart att göra med recessionen. Det handlar om en större kulturell förändring som rotat sig i oss.

 • “Vänta med att planera syskon”

  Tätt mellan syskonen är dåligt både för barn och föräldrar.

  Max två år mellan barnen, tycker de flesta finländare att är perfekt. Men liten åldersskillnad mellan syskonen är förknippat med både skilsmässa, kortare livslängd, autism och schizofreni.

 • Hotet om skilsmässa kan vara början på något nytt

  Går relationen ännu att rädda eller är det dags att gå?

  Tiden efter jul- och nyårshelgerna är högsäsong för skilsmässor. När går relationen ännu att rädda och när är det dags att börja dela på gafflarna?