Hoppa till huvudinnehåll

Förkrossande norsk dominans – Björgen tog nytt guld

Heidi Weng, Marit Björgen, Astrid Jacobsen.
Heidi Weng, Marit Björgen och Astrid Jacobsen tog medaljerna. Heidi Weng, Marit Björgen, Astrid Jacobsen. Bild: Lehtikuva Marit Bjørgen,Heidi Weng,Astrid Jacobsen

Tremilen blev en stor norsk uppvisning. Norskorna plockade hem alla medaljer – och Marit Björgen krönte sitt VM med fjärde guldet.

Damernas VM-tremil utvecklades till ett drama. När åkarna gick ut på det sista varvet fanns tio stycken med i medaljstriden. En av dem var Krista Pärmäkoski, som fram till de fem sista kilometrarna hade haft en rätt behaglig resa.

Finländskan, som jagade sin tredje medalj under hemmamästerskapet, krigade bland annat mot fyra norskor och ett par svenskor.

Norskorna med VM-drottningen Marit Björgen i spetsen skruvade upp farten, men i det lätta föret var det knepigt att rycka.

Björgen avgjorde på slutet

I det nästsista motlutet satte den norska armadan allt på ett kort. Björgen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heidi Weng och Ragnhild Haga tryckte gasen i botten och fick till slut en lucka.

Pärmäkoski var åkaren som försökte haka på, men hon hade ingen chans när det blåste till i den sista backen.

I ordningen Björgen, Weng, Jacobsen gled ledartrion in på stadion, men Björgen fick några avgörande meter. Det var tillräckligt och norskan knep sitt fjärde guld. Samtidigt säkrade hon Norges sjätte guld av sex möjliga på damsidan i Lahtis.

– Det var svårt att gå förbi i dag. Föret var väldigt snabbt. Jag visste ändå att jag hade lite bättre skidor än Heidi och fick den lucka jag behövde. Jag är väldigt glad, säger hon i en segerintervju.

Det är tredje gången som Björgen tar fyra VM-guld i ett världsmästerskap. Hon har också gjort det i Oslo 2011 och Val di Fiemme 2013. Samtidigt tog hon sitt 18:e VM-guld i dag.

Bästa tremilen för Pärmäkoski

Bakom den makalösa Björgen gjorde Weng och Jacobsen upp om silvret på upploppet. Weng tog det och Jacobsen fick med sig ett VM-brons till från Lahtis.

Pärmäkoski sålde sig dyrt, men hon tog inte någon medalj på tremilen. Jessica Diggins spurtade förbi henne, men sjätteplatsen är finländskans bästa tremilsinsats någonsin.

– Det var ett rätt stökigt lopp, det var svårt att hitta en lugn åkning. Jag visste att norskorna skulle slå till. Min position var dålig då, men det gick undan och det hade säkert gått likadant med ett bättre läge, säger Pärmäkoski.

– Det här är ändå mitt bästa mästerskap med två medaljer och två till bra placeringar. Nu känns det lite tungt, men det här var också en bra insats.

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski sålde sig dyrt. Krista Pärmäkoski. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski

Förbundskaptenen Reijo Jylhä var också nöjd med stjärnans dag.

– Norskorna var starka och distansen blev övermäktig för Krista. När man inte är allra längst fram måste man vara starkare för att ta sig upp till medalj. Dagens insats var bra.

Resultat:

1) Marit Björgen, Norge 1.08.36,8
2) Heidi Weng, Norge + 1,9
3) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge + 1,9
4) Ragnhild Haga, Norge + 7,4
5) Jessica Diggins, USA + 10,4
6) Krista Pärmäkoski, Finland + 11,3
---
14) Aino-Kaisa Saarinen, Finland + 1.56,3
18) Laura Mononen, Finland + 2.00,7
Kerttu Niskanen, Finland avbröt