Hoppa till huvudinnehåll

Förslag: Tenala bibliotek blir meröppet

Filialbibliotek, ljusa bokhyllor och tre män som står och pratar, en håller papper i handen.
Det är enkelt att göra biblioteket till meröppet. Filialbibliotek, ljusa bokhyllor och tre män som står och pratar, en håller papper i handen. Bild: Yle/ Pia Santonen tenala filialbibliotek,Raseborg

Tenala filialbibliotek i Raseborg blir kanske ett meröppet bibliotek. Utrustningen installeras i sommar om kulturnämnden godkänner förslaget.

Då filialbiblioteket i Tenala byggdes så utrustades huset med rörelse- och dagsljussensorer och elektriska lås vilket gör det enkelt att förvandla biblioteket till ett meröppet bibliotek.

Det innebär att besökarna kan låna böcker även då personal inte finns på plats.

Kameraövervakning på kommande

Förslaget till kulturnämnden är att den tilläggsutrustning som behövs installeras i sommar. Det är frågan om kameraövervakning, kontrolläsare så man har tillträde till biblioteket och högtalare som meddelar när det är stängningsdags.

En hylla med barnböcker, andra hyllor med böcker i ett bibliotek, en röd säckdyna på golvet, i bakgrunden en dator på ett bord.
Om biblioteket i Tenala blir meröppet kan Tenalaborna låna böcker även då personal inte är på plats. En hylla med barnböcker, andra hyllor med böcker i ett bibliotek, en röd säckdyna på golvet, i bakgrunden en dator på ett bord. Bild: Yle/ Pia Santonen barnlitteratur,Raseborg

Installationerna kostar mellan 8 000 och 10 000 euro. Tenala sparbanksstiftelse stöder projektet med 4 000 euro. Staden ansöker om en lika stor summa hos Regionförvaltningsverket. Verket ger beslut om pengarna i mars.

De kostnader som överskrider projektbidragen tas från bibliotekets ordinarie driftsbudget.

Kulturnämnden ska också ta ställning till nya öppettider med personal på plats. Tiderna föreslås införas från och med den 15 augusti. Självbetjäningen gäller i så fall från måndag till fredag mellan klockan 8 och 19.

Förslaget godkändes av kulturnämnden den 7.3.