Hoppa till huvudinnehåll

FPA-chef: Vi visste inte att så många människor har så många problem

FPA-byrån i Jakobstad
FPA-byrån i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman kela

Efter stora förseningar med utbetalningen av utkomststöd lovar Folkpensionsanstalten nu att behandlingsprocessen från och med april ska löpa i lagstadgad takt.

Vad tar man sig till då samhällets sociala skyddsnät brister? Det är en fråga som många har varit tvungna att möta efter att ansvaret för utkomststödet vid årsskiftet överfördes från kommunerna till FPA. Trots att FPA haft två år tid att förbereda sig har överföringen varit en katastrof. Många har fått klara sig utan mat och mediciner medan de har väntat på utbetalningarna.

Rättigheterna sjunker ganska lågt när det inte finns andra möjligheter än att vänta.― Viveka Mörne

Viveka Mörne besökte FPA:s byrå i Borgå för att reda ut ärenden angående utbetalningen av utkomststödet. För henne, som för många andra, har utkomststödets överföring varit en frustrerande process.

- Långa köer, beslut får man vänta på i flera veckor. När man lever i en barnfamilj så tänker man ju att man har sina rättigheter, men rättigheterna sjunker ganska lågt när det inte finns andra möjligheter än att vänta, säger Mörne.

För henne har problemen med utbetalningarna inte varit någon överraskning.

- Om socialarbetarna, som gjort detta i flera år, hade svårigheter med att få arbetet skött i tid så hur ska personal som lär sig nytt på några månader klara av det, undrar Mörne.

FPA fick inte tillgång till klienternas tidigare uppgifter

Enligt FPA:s nytillträdda generaldirektör Elli Aaltonen var anstalten väl förberedd på mängden nya klienter. Problemet var att man inte hade räknat med att de enskilda ansökningarna skulle vara så tidskrävande.

- Vi visste att det skulle vara många nya klienter men vi visste inte att så många hade många problem.

FPA:s generaldirektör Elli Aaltonen.
FPA:s generaldirektör Elli Aaltonen FPA:s generaldirektör Elli Aaltonen. Elli Aaltonen

Av juridiska skäl fick FPA inte tillgång till klienternas tidigare uppgifter från kommunerna. FPA:s medarbetare var tvungna att börja kartläggningen av klienternas situationer från noll.

Nu lovar man att klienter ska garanteras medicin och mat med betalningsförbindelser. Aaltonen lovar att behandlingsprocessen också snart ska löpa i lagstadgad takt.

- Det ska vara möjligt i april. Jag kan inte lova att det blir den första april, men under april månad.

Läs mera:

Lång väntetid på FPA skapar problem med räkningar

Vid årsskiftet flyttade behandlingen av utkomststöd från kommunerna till FPA och det har lett till långa köer och uteblivet stöd för många. Pauliina Mättö som tog studenten förra våren är en av dem som drabbats.