Hoppa till huvudinnehåll

Hypo: Det byggs mer än på 20 år - uppgång på bostadsmarknaden

Vy över Busholmens stora byggarbetsplats med höga lyftkranar fotad uppifrån.
Så här såg bygget ut på Busholmen i Helsingfors den 28 december 2016. Vy över Busholmens stora byggarbetsplats med höga lyftkranar fotad uppifrån. Bild: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN höghus,byggnader,byggnadsarbetare,bostadsproduktion,byggarbetsplatser,byggplatser

Bostadsbubblan hotar inte ens i Helsingfors, bedömer Finlands hypoteksförening som har specialiserat sig på bostadsfinansiering. De bedömer också att det är för tidigt att oroa sig för stigande räntor.

Ekonomin repar sig, urbaniseringen är oundviklig och låneräntorna stiger. Därför växer bostadsmarknaden, slår Finlands hypoteksförening fast i sin nya bostadsmarknadsöversikt.

– Snart börjar stämningen likna den på 1970-talet, då inflationen kvitterade ut bostadsskulden, beskriver Hypos översikt.

Nybyggda höghus på strande i Busholmen i Helsingfors sett från vattnet.
Nybyggda höghus på strande i Busholmen i Helsingfors sett från vattnet. Bild: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN bostäder,byggnader,Busholmen,höghus,nybyggt

Fler lägenheter byggs nu än på 90-talet

Hypoteksföreningens ordförande Juhana Brotherus säger att den viktigaste orsaken till att bostadsmarknaden växer är dels den allmänna ekonomiska situationen som har blivit bättre, men också att konsumenterna litar allt mer på ekonomin.

– Alla mätare på bostadsmarknaden visar grönt och det är full fart på byggandet. I slutet av förra året startade fler lägenhetsbyggen än en enda gång under 90-talet, säger Brotherus.

De nya bostäderna kan göra handeln med de äldre en aning långsammare och Hypoteksföreningen förutspår att priserna kommer att sjunka på områden som inte är så populära.

Hypo uppskattar, att oron för stigande räntor är befogad till en del, men den kommer för tidigt och några snabba hopp ser det inte ut att bli. Så gott som alla bostadslån är bundna till euribor-räntor, som nu ligger på minus.

Små bostäder går åt innan första visningen

Bostadspriserna i förhållande till marknadshyran pekar inte på några faror för en bostadsbubbla ens i Helsingfors, enligt Hypo. Priserna kommer dessutom ännu att stiga i tillväxtcentra.

I fjol steg enrummarnas pris med 4–6 procent i Helsingfors, Åbo, Tammerfors och Kuopio.

– Starkast är prisstegringen för små bostäder och de går åt redan innan första visningen, berättar Brotherus.

En 40 kvadratmeter stor lägenhet som ingår i Lemminkäinens nyproduktion i centrum av Vasa.
En 40 kvadratmeter stor lägenhet som ingår i Lemminkäinens nyproduktion i centrum av Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist nyproduktion

De populära små bostäderna köps i första hand av placerare och är således oåtkomliga för dem som ska köpa sin första lägenhet. Hypo påpekar att det här är en propp i bostadsmarknadens blodsystem.

Samtidigt har studerande flyttats över till det allmänna bostadsbidraget. Hypoteksföreningen befarar att tilläggsstöd till ensamboende studerande kommer att påverka priserna och hyrorna för ettor.

Förlorarna är par och kommuner utan universitet.

Hypo publicerar bostadsmarknadsöversikter fyra gången om året.

Ursprungsartikeln är skriven av Jaana Hevenoja och Varpu Kiviranta, och översatt till svenska med små tillägg av Svenska.yle.fi.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes