Hoppa till huvudinnehåll

Janne Ahonen ger inte upp – fortsätter en säsong till

Janne Ahonen
Janne Ahonen är fortfarande sugen på framgångar. Janne Ahonen Bild: Lehtikuva Janne Ahonen,backhoppning

Janne Ahonen har mer att ge. Backhoppningsveteranen bekräftar i dag att han fortsätter sin backhopparkarriär i åtminstone en säsong till.

Ahonen avslutade hemma-VM med en sjätte plats i lagtävlingen. Hans hopp mätte 116 och 112 meter.

Genast efter tävlingen satte han punkt för spekulationerna om att han tänker avsluta sin karriär.

– Jag fortsätter att hoppa med sikte på OS. Laget tas ut om elva månader och jag kan förstås inte vara säker på att jag platsar, säger Ahonen till Yle.

Chefstränaren ger tummen upp

Finlands chefstränare, österrikaren Andreas Mitter, tar emot Ahonens besked med både glädje och lättnad.

– Det är mycket trevligt att höra. Ahonen är en lagspelare. Han har fortfarande mycket att ge och han är en förebild för de unga hopparna, säger Mitter.

Blygsam säsong

Janne Ahonen, som fyller 40 år i maj, har inte haft den lättaste av säsonger. Han har endast tre gånger nått andra omgången i världscupen och den bästa placeringen är en blygsam 21:a plats i Willingen i slutet av januari.

– Det inte är lätt att hoppa i den här åldern. Jag måste hela tiden lyssna på kroppen. Jag gör det jag klarar av att göra, säger han.

Vill nå framgångar

Ahonen placerade sig på 23:e och 25:e plats i de individuella tävlingarna i Lahtis. Skapliga placeringar med tanke på förutsättningarna, men inte alls tillräckligt bra för att tillfredsställa den tiofaldige VM-medaljören.

– Att delta är inget självändamål. Jag vill naturligtvis hoppa långt. Både nu och i framtiden. Jag är inte nöjd med att endast få delta, säger Lahtishopparen.