Hoppa till huvudinnehåll

Krista Pärmäkoski: Två medaljer är inte fy skam

Krista Pärmäkoski
Krista Pärmäkoski tog i Lahtis sin första individuella stortävlingsmedalj. Krista Pärmäkoski Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski

Krista Pärmäkoskis tremil slutade i en smärre besvikelse. Men för hela skid-VM ger hon sig själv ett gott vitsord.

Pärmäkoski inledde VM med att ta silver i skiathlon. I stafetten blev det brons.

På huvuddistansen, 10 kilometer klassiskt, fick hon nöja sig mig sjunde plats och i dag på tremilen korsade hon mållinjen som sexa.

– Just nu grämer det att det inte blev medalj i dag och inte heller från min huvuddistans. Men en individuell medalj och en stafettmedalj är inte fy skam. Sjätte och sjunde placeringarna är ju inga dåliga resultat. Jag ger mig en nia i vitsord, säger Pärmäkoski.

Oflyt då norskorna ryckte

Hon berättar för Yle Sporten att det kändes överraskande lätt att åka i dag. Delvis för att hon åkte på väldigt välfungerande skidor.

– Jag visste att norskorna skulle rycka i den där backen men jag hamnade i ett dåligt läge. Anna Haag tvingade mig att ta en allt annat än optimal linje och dessutom gick Charlotte Kallas stav av och jag fick se upp så jag inte halkade på stavbitarna, säger hon.

Pärmäkoski medger att de små fadäserna sannolikt inte grusade hennes medaljchanser. Hon tror att norskorna hur som helst skulle ha varit oerhört svåra att slå på upploppet.

– Jag kom nära under det sista motlutet men efter det hade jag så mycket mjölksyra i benen att jag anade att loppet var kört. Jag var så slut att jag befarade att jag inte skulle hållas på benen.

Rutinen ger trygghet

Pärmäkoski gjorde under skid-VM i Lahtis sitt definitiva genombrott i världseliten. VM-silvret i skiathlon var hennes första individuella stortävlingsmedalj och Finlands chefstränare Reijo Jylhä säger att hon har vuxit massor som idrottare under de senaste åren.

– Formen avgör i de här tävlingarna. Jag har mer rutin än tidigare och jag har insett att de insatser man presterar i världscupen är nog också i stortävlingar. I dag kunde jag åka avslappnat och det är jag nöjd med.

– Jag har också vuxit mentalt. Allt blir lättare då man blir äldre. Jag var med redan i Liberec 2009 så jag börjar ha en viss rutin.