Hoppa till huvudinnehåll

Marit Björgen lättad efter fjärde guldet: ”Det har gått över förväntan"

Marit Björgen.
Norges damer tog hand om de fyra första platserna på tremilen. Som vanligt var Marit Björgen vassast. Marit Björgen. Bild: Yle/Tomi Hänninen Marit Bjørgen

Marit Björgen är den obestridliga drottningen i Lahtis. Björgen satte punkt för sitt perfekta VM genom att vinna den avslutande tremilen.

– Det har gått över förväntan. Jag är lättad att det är över nu. Det har varit så nervpirrande hela vägen, säger Björgen.

Efter sitt fjärde guld i Lahtis är hennes VM-saldo närmast osannolika 18 guld och totalt 27 medaljer. Det mesta talar för att hon kommer att vara och räkna med också i OS i Pyeongchang nästa år.

– Jag måste ständigt utveckla mig för att hållas på toppen. Det jag presterar här i Lahtis är kanske inte nog i OS nästa år, säger Björgen till Yle Sporten.

Norge, Norge, Norge, Norge

I Björgens kölvatten tog Norge också placeringarna två, tre och fyra. Tävlingen var dramatisk för både tvåan Heidi Weng och trean Astrid Jacobsen.

Heidi Weng berättar att det svartnade för ögonen under slutskedet då hon hade problem med andningen. Hon beskriver känslan som oerhört obehaglig.

– Utöver det hade jag en väldigt bra dag. Jag gjorde en jättedålig sväng i slutskedet och det ledde till att Marit kunde dra upp en lucka och avgöra, säger Weng.

På frågan hur hon skall gå till väga för att putta ner Björgen från skidtronen svarar hon: ”Vi får se. Det är vanskligt att besegra Marit.”

Jacobsen trea trots stora smärtor

Astrid Jacobsens tävling gick nästan på tok omedelbart då hon vurpade och skadade ryggen. Hon var sist i fältet efter vurpan, men vägrade att ge upp och fick till slut ett VM-brons som belöning.

Efter tävlingen haltade hon rejält i intervjuzonen och det var uppenbart att känslorna svallade inombords.

– Det är helt otroligt. Jag fattar inte att det är sant. Ur mental synvinkel är det här sannolikt min starkaste prestation någonsin, säger Jacobsen på presskonferensen.

Oflyt för Kalla

För Sveriges Charlotte Kalla gick det tvärtom. Hon hade tätkänning nästan hela loppet igenom. I det avgörande motlutet gick hennes stav av, vilket grusade hennes medaljchanser.

– Känslan kommer säkert att svänga fram och tillbaka under hela dagen. Jag kommer säkert att känna stor frustration, säger hon.

I svensk media har man hävdat att Heidi Weng var den som orsakade Kallas stavbrott. Kalla tonar ner uppståndelsen i en intervju för Yle Sporten.

– Jag blev väldigt överraskad då jag bröt min vänsterstav eftersom ingen åkare var i närheten av mig.. Antagligen blev den lite skadad under vägen. Vi är en stor grupp så det blir mycket närkontakt, säger hon.