Hoppa till huvudinnehåll

Massgrav med barnskelett under katolskt barnhem i Irland

Marken vid ett tidigare barnhem i Irland undersöks efter att en massgrav hittats i området.
Marken där barnhemmet fanns undersöks. Marken vid ett tidigare barnhem i Irland undersöks efter att en massgrav hittats i området. Bild: EPA / AIDAN CRAWLEY barn,Barnhem,gravar,Irland,massgravar

Ett stort antal skelett av bebisar och småbarn har hittats i Irland. På platsen fanns tidigare en anstalt där ogifta mammor kunde föda barn.

Fyndet gjordes i kloaksystemet under marken i Tuam, i grevskapet Galway i västra Irland, där det katolska hemmet St Mary's Mother and Baby Home verkade åren 1925-1961.

Hemmet drevs av nunneorden Bon Secours och tog hand om kvinnor som blivit gravida utan att vara gifta, vilket på den tiden betraktades som synnerligen skamligt.

Efter förlossningen togs barnen om hand av nunnorna, medan mammor som inte kunde betala för servicen tvingades jobba gratis på anstalten i ett år.

Barnen adopterades bort eller förpassades till barnhem eller fosterhem, men senare undersökningar har visat att dödligheten var hög.

Karfta över Irland och Tuam.
Karfta över Irland och Tuam. Bild: Google Irland,kartor,Tuam

Myndigheterna började undersöka marken under det forna barnhemmet efter att en historiker hävdat att där kan finnas en massgrav med kvarlevorna av upp till 800 barn.

Undersökningskommissionen uppger inga siffror, men säger att antalet skelett är ”betydande”. Barnen har varit upp till 3 år gamla då de dött.

Där finns också kvarlevor av 35 veckor gamla foster, enligt myndigheterna.

Ursäkt för Magdalenatvätterierna

Den katolska kyrkan i Irland har skakats av flera skandaler kring utnyttjande och vanvård av barn de senaste åren.

Irlands premiärminister Enda Kenny bad för fyra år sedan om ursäkt av de tusentals kvinnor som i decennier låstes in i de ökända så kallade Magdalenatvätterierna.

De här anstalterna drevs av den katolska kyrkan från 1920-talet till 1996.

Där låste man in kvinnor som ansågs ha tvivelaktig moral eller som på något annat sätt brutit mot normerna i samhället.

Magdalenatvätterier fanns även i många andra länder, bland annat i Sverige, Norge och Danmark, men anstalterna i Irland har fått mest uppmärksamhet på grund av sin brutala behandling av de inspärrade kvinnorna.

Läs också

 • Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.

  Brexit - en dramatisk dragkamp över kanalen

  Nu måste man samtala om samtalen.

  Storbritanniens utträde ur EU innebär en gigantisk omställning på många plan. Om två år ska brexit vara fullbordat. Mycket är oklart - och mycket energi kommer att gå till att förhandla om vad man ska förhandla om.

 • Timo Soini, Sannfinländarna

  Timo Soini: Invandrare ska inte åka i omkörningsfilen

  Vill att de papperslösa ska åka hem.

  Sannfinländarnas ordförande Timo Soini anser att kommunerna ska driva ut papperslösa flyktingar genom att inte erbjuda grundläggande hälsovård. I en intervju i Svenska Yles serie Fokus på partiet säger han sig också värna om svenskan, men att det är oklokt att tvinga alla barn i Tohmajärvi att läsa språket.

 • Ars 17 på Kiasma, pressvisning

  Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Park Geun-Hye utanför domstolen i Seoul

  Sydkoreas avsatta president arresterades

  Riskerar över 10 års fängelse.

  En domstol i Sydkorea godkände på torsdagen arresteringen av den avsatta presidenten Park Geun-Hye och hon har häktats. Den tidigare presidenten misstänks för mutbrott.

 • ambassadör Harry Helenius i sin stol

  Därför vill Putin till Finland - vi har ingen rysskräck

  Psykologi spelar in i möten mellan statsledare.

  Finlands president Sauli Niinistö har träffat sin ryske kollega i Archangelsk i Ryssland. Presidenterna Niinistö och Putin verkar att mötas allt oftare - trots att EU egentligen bojkottar Ryssland. Ambassadör Harry Helenius säger att Finland är i en speciell situation i och med att vi är gränsgrannar. - Det vore dumt att inte ha kontakt med sin granne säger han.

 • Vladimir Putin

  Putin redo att träffa Trump i Finland

  Putin kan tänka sig en träff vid ett arktiskt toppmöte.

  Rysslands president Vladimir Putin säger att han är redo att träffa USA:s president Donald Trump i Finland. Putin gav sitt uttalande i ett möte med president Sauli Niinistö under ett arktiskt forum i Ryssland.