Hoppa till huvudinnehåll

Massgrav med barnskelett under katolskt barnhem i Irland

Marken vid ett tidigare barnhem i Irland undersöks efter att en massgrav hittats i området.
Marken där barnhemmet fanns undersöks. Marken vid ett tidigare barnhem i Irland undersöks efter att en massgrav hittats i området. Bild: EPA / AIDAN CRAWLEY Irland,Barnhem,barn (åldersgrupper),gravar,massgravar

Ett stort antal skelett av bebisar och småbarn har hittats i Irland. På platsen fanns tidigare en anstalt där ogifta mammor kunde föda barn.

Fyndet gjordes i kloaksystemet under marken i Tuam, i grevskapet Galway i västra Irland, där det katolska hemmet St Mary's Mother and Baby Home verkade åren 1925-1961.

Hemmet drevs av nunneorden Bon Secours och tog hand om kvinnor som blivit gravida utan att vara gifta, vilket på den tiden betraktades som synnerligen skamligt.

Efter förlossningen togs barnen om hand av nunnorna, medan mammor som inte kunde betala för servicen tvingades jobba gratis på anstalten i ett år.

Barnen adopterades bort eller förpassades till barnhem eller fosterhem, men senare undersökningar har visat att dödligheten var hög.

Karfta över Irland och Tuam.
Karfta över Irland och Tuam. Bild: Google kartor,Irland,Tuam

Myndigheterna började undersöka marken under det forna barnhemmet efter att en historiker hävdat att där kan finnas en massgrav med kvarlevorna av upp till 800 barn.

Undersökningskommissionen uppger inga siffror, men säger att antalet skelett är ”betydande”. Barnen har varit upp till 3 år gamla då de dött.

Där finns också kvarlevor av 35 veckor gamla foster, enligt myndigheterna.

Ursäkt för Magdalenatvätterierna

Den katolska kyrkan i Irland har skakats av flera skandaler kring utnyttjande och vanvård av barn de senaste åren.

Irlands premiärminister Enda Kenny bad för fyra år sedan om ursäkt av de tusentals kvinnor som i decennier låstes in i de ökända så kallade Magdalenatvätterierna.

De här anstalterna drevs av den katolska kyrkan från 1920-talet till 1996.

Där låste man in kvinnor som ansågs ha tvivelaktig moral eller som på något annat sätt brutit mot normerna i samhället.

Magdalenatvätterier fanns även i många andra länder, bland annat i Sverige, Norge och Danmark, men anstalterna i Irland har fått mest uppmärksamhet på grund av sin brutala behandling av de inspärrade kvinnorna.