Hoppa till huvudinnehåll

Norges dominans ska brytas: ”Vi måste ta ytterligare ett steg”

Norges damer tog alla medaljer på tremilen i Lahtis.
Norges damer tog alla medaljer på tremilen i Lahtis. Norges damer tog alla medaljer på tremilen i Lahtis. Bild: Lehtikuva Heidi Weng,Marit Bjørgen,Astrid Jacobsen,Aino-Kaisa Saarinen

Norges damer vann rubbet i Lahtis. Trots det så ser man inom det finländska landslaget inte det norska övertaget som oöverkomligt.

Norges damer skrev VM-historia i Lahtis då man tog samtliga guld på damdistanserna. Marit Björgen var den stora VM-drottningen med fyra guld.

Finlands chefstränare Reijo Jylhä hävdar att den norska hegemonin går att bryta nästa säsong. Han säger att Finlands damer har en bra grund att stå på och att det är möjligt att göra rejäla framsteg nästa säsong.

– Om vi jämför med läget under förra säsongen så har vi den här säsongen redan brutit den norska dominansen stundvis. Differenserna har inte varit så stora här i Lahtis. Men vi måste ta ytterligare ett steg, säger Jylhä.

Pärmäkoski är det stora hoppet

På det individuella planet riktas de finländska blickarna främst mot Krista Pärmäkoski. Hon tvekar inte en sekund då hon säger att hennes utvecklingskurva kommer att peka uppåt också i fortsättningen.

– Jag behöver ett år av träning till. Om man tittar på världscupresultaten så har jag presterat stabilt och kunnat kila in mig bland norskorna. Men visst, Marit Björgen är jättetuff. Också mentalt. Hon är svårslagen men jag tror att vi klarar av att utmana Norge allt mer och mer nästa år, säger dagens VM-sexa till Yle Sporten.

"Vi måste sparra varandra"

Aino-Kaisa Saarinen som tog ett individuellt VM-guld år 2009 kanaliserar sin inre Curt Lindström då hon lägger ut texten om den norska dominansen. I likhet med den svenska ishockeytränaren betonar hon att det gäller att göra precis allt lite bättre ifall man vill nå toppen.

– Vi bör kollektivt lyfta på vår nivå. Det är inte nog om en av oss är i närheten av norskorna. Vi måste sparra varandra mer och bättre.

– Var och en av oss måste efter säsongen fundera på vilka små detaljer som vi kunde göra ännu bättre. Som vi har sett här i Lahtis håller vi redan nu en bra nivå men vi ligger bakom Norge. Om vi sparrar varandra och gör allt lite bättre så är allt möjligt, säger Saarinen.

Kalla antar utmaningen

Det är naturligtvis inte bara de finländska damerna som drömmer om att ta över som det främsta damlandslaget i skidvärlden. Också Sverige har en ypperlig trupp.

Charlotte Kalla skiner upp då hon hör de finländska förhoppningarna om att bräda norskorna nästa säsong.

– Det låter som en härlig utmaning. Den antar jag, säger Kalla och skrattar hjärtligt.

Läs också