Hoppa till huvudinnehåll

Också konstnärer ska få ta betalt för sitt jobb

Kasper njuter av sin egen bok.
Kasper Strömman tar gärna betalt för det jobb han gör. Kasper njuter av sin egen bok. Bild: Yle/Lasse Grönroos Kasper Strömman

Ska konstnärer jobba gratis för att få synlighet? Nej, säger grafikern Kasper Strömman.

Kasper Strömman får många olika förfrågningar om att delta i evenemang eller teckna serier och logotyper för föreningar och kampanjer. För en tid sedan frågade till exempel undervisnings- och kulturministeriet om han kunde vara med och teckna på ett stort evenemang som skulle hålla på i två dagar. Och lönen? En lunchbiljett. Trots det frestande erbjudandet tackade Kasper nej.

- Jag brukar göra det. Jag har varit grafiker ganska länge nu och jag får sådana här förfrågningar hela tiden, men först på senare år har jag försökt vara lite mer polemisk när jag svarar. Jag säger "nej tack, och det är inte okej att be mig om det här".

Det krävs åratal av övning för att kunna producera en bra serie eller logo.

Kasper har ändå jobbat gratis på en del evenemang, men då handlar det om tillställningar och projekt där ingen får betalt eller där inkomsterna går till välgörenhet.

- Jag gjorde till exempel en grej för Greenpeace. Jag tycker välgörenhet är okej så länge man själv känner att det här är ens grej, säger han.

"Varför ska postutdelare få lön men inte jag?"

De erbjudanden som Kasper får varierar. Han berättar om en förening som ville att han skulle teckna några serier för en kampanj som lobbar för att postutdelare ska få högre lön. Jobbet skulle ske helt gratis eftersom de inte hade budget för att betala ut någon lön.

- Då frågade jag varför det är viktigt att tidningsutdelare ska ha lön och jag inget alls? Men det kunde de inte svara på.

Kasper vet inte riktigt varför så många förväntar sig att det han gör ska vara gratis. Kanske många anser att konstnärligt arbete inte är ett riktigt arbete? Konstnären sitter hemma och ritar och tycker det är roligt, så då kan väl hen lika gärna göra det gratis.

- Jag känner igen tanken, men jag vet ju att det är riktigt arbete. Det krävs åratal av övning för att kunna producera en bra serie eller logo. Det är kanske ett misslyckande av världens grafiker, att vi inte fått ut den här informationen, säger han.

Synlighet inget bra argument

Ett lockbete för att få någon att jobba gratis är att det ger synlighet eller ser bra ut på cv:t, men det här argumentet biter inte på Kasper.

- När jag började jobba bad ingen mig om någonting, det är först efter att folk börjat läsa min blogg som erbjudanden om synlighet kommer in. Nu har jag det redan. Jag behöver inte mer, jag badar i synlighet.

Kasper tycker att du som ung konstnär, vare sig du är fotograf, grafiker eller något annat, ska jobba så mycket som möjligt i början av karriären.

- Men när någon erbjuder dig ett uppdrag som ska se bra ut på cv:t, så var försiktig. Det enda det leder till är att någon följande vecka kommer att fråga dig om du vill jobba gratis för dem också.

Det blir en segregering i vem som har möjlighet att ta sig an de här jobben

Men om du är en ung konstnär och du får ett stort uppdrag som verkligen ger mycket synlighet. Är det då okej att tacka ja?

- Det här är en mycket omdebatterad fråga som det inte finns något klart svar på. Det här kanske inte är så illa i Finland, men i USA och England har det gått överstyr. Där är det vanligt att du jobbar på någon stor byrå i ett halvår eller ett år utan lön.

Det här medför att du kanske inte har råd att ta dig in i branschen om du inte har till exempel rika föräldrar.

- Så länge man matar det här systemet så kommer det att bli en segregering i vem som har möjlighet att ta sig an de här jobben, säger Kasper.

Vad är då ett bra pris att ta till en början?

- Ta ett pris som du inte känner dig lurad med. Det går inte att säga en exakt penningsumma, men om du grämer dig över det eller får ont i magen så har du gett fel pris.

Nyligen publicerat - X3M