Hoppa till huvudinnehåll

P-appen nu godkänt preventivmedel - men passar inte alla, säger gynekologen

Kvinna tittar på sin mobiltelefon
Kvinna tittar på sin mobiltelefon Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Kvinna,smarttelefoner,Preventivmedel

Applikationen Natural Cycles har varit omtvistad ända sedan den dök upp på marknaden för några år sedan. Medan många kvinnor som velat undvika hormonella preventivmedel välkomnat ett nytt alternativ har läkarkåren uppmanat till försiktighet.

Men i veckan meddelades att Natural Cycles blir den första preventivappen som får marknadsföras som certifierat preventivmedel inom EU.

Pauliina Tuomikoski, gynekolog, är ändå aningen skeptisk.

- Som gynekolog måste jag genast säga att det tyvärr inte finns någonting sådant som säkra dagar. Ingen app kan med hundra procents säkerhet avgöra huruvida du kan bli gravid eller inte.

Gröna dagar inga säkra dagar

Natural Cycles-användaren mäter sin kroppstemperatur varje dag och matar in resultatet i en applikation på telefonen. På basis av detta räknar appen ut när ovulationen sätter igång och när användaren är fertil. De fertila dagarna blir röda i kalendern och de dagar då appen anser att en graviditet är osannolik blir gröna. Ju mera data användaren matat in i appen, desto noggrannare blir prognosen.

- Det här tänket bygger på att kroppstempetaturen är något lägre i början av menstruationscykeln och i samband med hormonförändringar stiger en aning kring ovulationen, förklarar Tuomikoski.

Att använda digitala mobilapplikationer som preventivmedel blir allt vanligare.
Att använda digitala mobilapplikationer som preventivmedel blir allt vanligare. digitalt preventivmedel

- Det här har man känt till länge och använt sig av för att försöka lista ut när så kallade säkra dagarna infaller, precis som man följt med olika känningar i kroppen, hurdana flytningarna är och så vidare. Men det har aldrig varit någon bombsäker metod.

Inget för den som jobbar i skift

Natural Cycles-användare måste alltså mäta sin kroppstemperatur varje dag, gärna vid samma tidpunkt, och efter några menstruationscykler har appen få så pass mycket information att den kan schemalägga hur användarens cykel ser ut.

- Men märk väl att ovulationen inte alls nödvändigtvis sker under samma dag i varje menscykel. Dessutom är det skäl att minnas att spermier kan överleva i flera dagar inne i kvinnans kropp. Natural Cycles beaktar det här och ger rött ljus också dagarna före ovulationen beräknas komma igång, men det är ändå osäkert.

Pauliina Tuomikoski understyker också att den som lever ett mera oregelbundet liv gör klokt i att använda en annan preventivmetod.

- Hur blir det till exempel med alla dem som arbetat i skift, ibland vakar om nätterna och lägger sig på morgonen? En sådan rytm rubbar många funktioner i kroppen, däribland temperaturen. Och den som tenderar glömma bort att ta sina p-piller då och då kommer knappast ihåg att mäta temperaturen precis varje dag heller.

Pauliina Tuomikoski är gynekolog.
Pauliina Tuomikoski är gynekolog. Pauliina Tuomikoski är gynekolog. Bild: Elina Engberg gynekolog

Hormonfritt är pop

Efterfrågan på hormonfria alternativ har ökat, och det ser Tuomikoski inte alls som någonting negativt.

- Många i dag är väldigt hälsomedvetna och det är ju en bra utveckling. Dessutom värnar många om miljön och vill inte att deras mediciner ska belasta omgivningen. Där är kopparspiralen ett bra och helt hormonfritt alternativ, men inte heller den passar alla eftersom den kan medföra vissa biverkningar.

Pauliina Tuomikoski dömer ändå inte ut p-apparna helt och hållet.

- I ett parförhållande där en gravitetet inte skulle vara en katastrof kan en app säkert fungera. Men det bästa skulle ju alltid vara att en graviditet är välkommen. Och den som absolut inte vill bli gravid ska nog satsa på till exempel p-piller eller spiral. Kondom fungerar ju alltid och skyddar dessutom från könssjukdomar så länge man är noggrann och använder den under hela samlaget.

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa