Hoppa till huvudinnehåll

WHO: Obekräftade uppgifter om kemvapenattack i Mosul

Flyktingar sydväst om Mosul i Irak.
Över 50 000 människor har flytt från västra Mosul ut i öknen. FN får kritik för att flyktingarna inte får tillräckligt med hjälp Flyktingar sydväst om Mosul i Irak. Bild: EPA/OMAR HAYALI Mosul,Irak,flyktingar

Världshälsoorganisationen WHO slår larm om en misstänkt attack med kemiska vapen i staden Mosul i norra Irak.

Enligt FN-organisationen WHO har minst tolv människor vårdats för symptom som tyder på kemiska stridsmedel.

Fyra av dem har allvarliga skador som kan ha orsakats av en frätande gas, som inte har identifierats.

- En granat träffade vårt hus och slog ner i vardagsrummet där vi satt. Det kom en dålig lukt som verkade som något slags gas, berättar modern Nazim Hamid vars barn vårdas för brännskador på ansikten, armar och ben.

Befriade östra Mosul drabbades

Lokala läkare säger att patienter började strömma in förra söndagen med klagomål om att de hade utsatts för giftiga gaser.

Den misstänkta attacken inträffade i ett regeringskontrollerat område i östra Mosul, Iraks näst största stad.

Jihadisterna drevs ut från östra Mosul i början av året men raketattackerna mot de östra stadsdelarna har fortsatt.

- Detta är fruktansvärt. Om det bekräftas att kemiska vapen har använts så står det i strid med internationella lagar och det utgör ett krigsbrott, säger FN-koordinatorn Lise Grande.

Vilken gas?

Uppgifterna om offren har bekräftats av Röda korset men experter har inte ännu slagit fast vilken giftig gas det kan ha varit frågan om eller vem som kan ha använt kemiska vapen.

Det brittiska konfliktforskningsinstitutet IHS hävdade i fjol att terrorgruppen IS har utfört minst 52 misstänkta attacker med kemiska vapen i Irak.

19 av de 52 attackerna utfördes i Mosul, enligt IHS.

Både USA och irakiska regeringsstyrkor som angriper IS i Mosul har länge befarat att jihadisterna tyr sig till kemiska vapen när deras krigslycka vänder.

Den irakiska armén hävdar att IS använde klorgas vid åtminstone två tillfällen under de pågående striderna om västra Mosul, men uppgifterna har inte bekräftats officiellt.

Hårda strider rasar i västra Mosul som bäst. Östra Mosul som ligger på andra sidan om floden Tigris befriades i början av året
Hårda strider rasar i västra Mosul som bäst. Östra Mosul som ligger på andra sidan om floden Tigris befriades i början av året Hårda strider rasar i västra Mosul som bäst. Östra Mosul som ligger på andra sidan om floden Tigris befriades i början av året Bild: EPA/STR Irak,Mosul,mosul

Kritik mot FN

Över 30 000 människor har flytt från västra Mosul under den gångna veckan.

En irakisk minister riktade på lördagen skarp kritik mot FN:s operation för att hjälpa civila som flyr från västra Mosul.

- Det är olyckligtvis klart att FN har brister i sin operation trots de enorma summor som de har till sitt förfogande, säger migrationsministern Mohammed al-Jaff.

Enligt honom har minst 50 000 människor flytt från västra Mosul men de har inte fått tillräckligt med hjälp.

Nästan 200 00 har flytt

FN försvarar sig med att man hjälper civila så gott man kan.

- Vår högsta prioritet är att se till att lägren klarar av att hjälpa alla civila som flyr från Mosul, säger FN-koordinatorn Lise Grande.

Grande försäkrar att FN har arbetat i veckor för att bygga nya flyktingläger och att ansträngningarna nu kommer att fördubblas.

Minst 190 000 människor har flytt från sina hem sedan offensiven mot Mosul började i oktober enligt FN.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes