Hoppa till huvudinnehåll

Fullt hus då Melodi Grand Prix gästade Pargas

Glada dansande ungdomar vid musikinstitutet Arkipelag i Pargas.
Glädje var ledordet då dansuttagningarna för MGP arrangerades i Pargas. Glada dansande ungdomar vid musikinstitutet Arkipelag i Pargas. Bild: Yle/Jesper Alm. MGP Finland,dans,dans

Låtskrivarverkstad och dansuttagningar till MGP lockade många ungdomar till musikinstutet Arkipelag i Pargas i lördags.

- Jag är intresserad av musik och spelar i ett band och är här för att kolla hur det är att skriva lite bättre låtar och sådant. Jag sitter och spelar gitarr till det blir något bra och sedan bandar jag in det på dator för att det ska bli bra kvalitet och något sedan, säger William som inte ville uppge sitt efternamn.

Ungdomar musicerar i Pargas.
Ben Bergman (till höger stående) följer med då ungdomarna musicerar. Ungdomar musicerar i Pargas. Bild: Yle/Jesper Alm. ben bergman

Ben Bergman är musikproducent och håller i trådarna för låtskrivarverkstäderna. Den första arrangerades i Pargas på lördag och nu är man ut på en liten miniturné i Svenskfinland.

Bergman har hållit låtskrivarverkstäder i sex års tid och de är avsedda för alla intresserade.

- Det är inget tvång att vara med i MGP om man är med i låtskrivarverkstaden och vice versa utan det här är något som är riktat till alla som vill bli bättre på att skriva låtar, säger Bergman.

Målet är flera låtskrivare

Enligt Bergman är ett av målen att få fler ungdomar att skriva egna låtar. För att det ska ske krävs det hjälp och stöd samt passlig färdkost.

Hur går det till då du träffar ungdomar och ni börjar jobba fram låtar?

- Det är individuellt hur vi går vidare för vissa har nästan en färdig låt som de kommer med och andra kanske bara har en tanke eller ett frö till en låt, säger Bergman. Man får ta det som det kommer men huvudmålet med verkstäderna är att stödja ungdomarna och ge dem verktyg som de kan använda då de kör fast i sitt skrivande.

Fram till den 6 april kan vem som helst som är mellan 8 och 15 år skicka in sina låtbidrag till Melodi Grand Prix. Mer information hittas här.

Dansuttagningarna lockade

Under lördagen arrangerades också de första dansuttagningarna av totalt fyra. De som blir valda och går vidare får bli en av tio bakgrundsdansare på den direktsända MGP-finalen den 23 september.

Dansande ungdomar i Pargas.
För Lotta Bergman betyder dansen glädje. Dansande ungdomar i Pargas. Bild: Yle/Jesper Alm. mgp

- Jag ville komma hit och dansa idag för jag har en dröm att fortsätta dansa och någon dag vara en popstjärna, säger Lotta Bergman. Det är kul att dansa och därför är jag här.

Barnen och ungdomarna som är här njuter av varje sekund och hur det än går lär man sig nya saker och får nya erfarenheter för framtiden. Koreografen Jessica Öller instruerar först vad hon vill att barnen ska göra och sedan är det upp till var och en att improvisera men samtidigt följa instruktionerna.

Danslärare och koreografen Jessica Öller visar för barnen hur de ska dansa.
Koreografen Jessica Öller visar och barnen lyssnar. Danslärare och koreografen Jessica Öller visar för barnen hur de ska dansa. Bild: Yle/Jesper Alm. mgp

- Se glada ut och tänk er att ni uppträder för mig nu då ni dansar, säger Öller. Jag vill se glädje och energi.

Modern dans och balett i ropet

Av de som deltar har många redan lång erfarenhet av olika sorters dansstilar. Av dem vi talar med verkar modern dans och balett vara i ropet just nu.

Två glada ungdomar i Pargas som deltar i dansuttagningar.
Daniela Westman och Ellen Kronberg lever för att dansa. Två glada ungdomar i Pargas som deltar i dansuttagningar. Bild: Yle/Jesper Alm. dans

- Jag dansar både balett och modern dans och de är båda viktiga och bra för mig, säger Kajsa Lindström. Baletten är till sin natur långsammare och mer detaljerad då modern dans i sin tur är mer fri och då kan man själv via koreografin visa vad man kan.

Glad flicka i turkosfärgad dräkt.
Kajsa Lindström gillar både balett och modern dans och kan inte välja någon favorit bland dem. Glad flicka i turkosfärgad dräkt. Bild: Yle/Jesper Alm. dans

För Daniela Westman är det roligaste att blanda olika element från olika dansstilar.

- Modern dans är så härligt då man kan dansa av sig och bli helt vild som på disco och visa vad man kan och gör för, säger Westman.

Mer från programmet

Vinnarna i MGP 2019 Valter & Asta står med ryggarna mot varandra och sjunger sin MGP-låt "Jag klarar mig själv".
Vinnarna i MGP 2019 Valter & Asta står med ryggarna mot varandra och sjunger sin MGP-låt "Jag klarar mig själv". Bild: Jaakko Vuorenmaa MGP,Melodi Grand Prix,mgp 2020
Siri poserar glatt med händerna under hakan.
Siri poserar glatt med händerna under hakan. Bild: Jaakko Vuorenmaa Melodi Grand Prix,MGP,musik,finalist,artist,Siri Norrgård
Loke, Alvar och Wilson poserar självsäkert.
Loke, Alvar och Wilson poserar självsäkert. Bild: Jaakko Vuorenmaa Melodi Grand Prix,MGP,musik,finalist,artist,Wilson Harkke

Läs också