Hoppa till huvudinnehåll

Irakiska styrkor på väg att inta centrum av Mosul

Hårda strider rasar i västra Mosul som bäst. Östra Mosul som ligger på andra sidan om floden Tigris befriades i början av året
Svart rök hänger över västra Mosul där häftiga strider rasar i fyra stadsdelar i och omkring stadskärnan Hårda strider rasar i västra Mosul som bäst. Östra Mosul som ligger på andra sidan om floden Tigris befriades i början av året Bild: EPA/STR Irak,Mosul,mosul

Den irakiska armén som stöds av amerikanska stridsplan, har inlett en storoffensiv för att inta stadskärnan i IS-kontrollerade västra Mosul.

Tjock rök hängde över den gamla staden på den västra sidan om floden Tigris i dag då regeringsstyrkor ryckte fram mot jihadisternas ställningar.

Angreppet riktas från tre håll mot fyra stadsdelar där IS har befäst sina ställningar.

- Jihadisterna har krypskyttar och grupper som avfyrar granater från civila bostadshus, säger major Ali Talib som tillhör en specialenhet som fungerar som arméns spjutspets i striderna.

En federal polisstyrka som försöker inta regeringskvarteren och guvernörens residens i stadskärnan, befinner sig nu endast 500 meter från sitt mål.

Mosul är huvudstad i provinsen Ninawa vars främsta ämbetsverk IS har utnyttjat som sitt eget högkvarter.

Flyktingar sydväst om Mosul i Irak.
Nästan 50 000 civila har flytt ut i öknen från västra Mosul Flyktingar sydväst om Mosul i Irak. Bild: EPA/OMAR HAYALI Mosul,Irak,flyktingar

Våg av självmordsattacker

Jihadisterna angrep regeringsstyrkorna med minst sex bilar som var fyllda med sprängämnen.

Armén beskriver striderna som de häftigaste sedan offensiven mot Mosul inleddes i oktober i fjol.

Åtminstone 45 000 civila har flytt från västra Mosul undan striderna ut i öknen, enligt FN som snabbt försöker bygga fler tältläger för flyktingarna.

Totalt har över 200 000 människor flytt från Mosul sedan offensiven mot staden inleddes i oktober.

IS kontrollerar endast tre större städer

Storoffensiven mot västra Mosul inleddes efter en två dagar lång paus i striderna som orsakades av dåligt väder.

Terrorgruppen IS drevs bort ut den östra sidan av staden i början av året och jihadisterna har förlorat flera distrikt även i västra Mosul under de senaste veckorna.

Mosul är den största stad som IS kontrollerar i Syrien och Irak.

Om och när Iraks näst största stad faller så kontrollerar jihadisterna endast två större städer, provinshuvudstaden Raqqa i Syrien och den irakiska staden Tel Afar som ligger mellan Mosul och Raqqa

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes