Hoppa till huvudinnehåll

Juniorer trivs på nya skidskyttestadion i Närpes

William Rönn och Benjamin Granskog står framför en sjöcontainer med skjuttavlor.
William Rönn (t.v.) och Benjamin Granskog är glada över ett skidskyttestadion i Närpes. William Rönn och Benjamin Granskog står framför en sjöcontainer med skjuttavlor. Bild: Yle/Juho Karlsson Närpes,Österbotten,skidskytte,närpes kraft biathlon

Den nya skidskyttestadion i Närpes är inte färdigt ännu, men redan nu kan elvaåriga William Rönn och tioåriga Benjamin Granskog träna där.

William Rönn har hållit på med skidskytte i tre år medan Benjamin Granskog har två års erfarenhet. Men båda två har hållit på med vanlig längdskidåkning före det. Att ha ett skidskyttestadion i hemkommunen är en lättnad för juniorerna. Tidigare har juniorerna fått åka till Kauhajoki för att träna.

- Det tar längre att köra till Kauhajoki än hit, konstaterar Benjamin.

Så det blir mera tid över till att till exempel spela videospel eller?

- Ja.

Bygget har dragit ut på tiden

Ursprungligen var det meningen att skjutvallen vid den nya skidskyttebanan i Närpes skulle ha varit klar redan förra oktober, men vissa saker har dragit ut på tiden och endast en container med fyra skjuttavlor finns på plats på Vargberget i Närpes.

- Vi har början nu, i slutet på nästa vecka kommer de två sista containrarna. Det är fullt möjligt att träna, men det är mycket att göra på det här området ännu innan vi har det uppsnyggat och färdigt, säger ordförande för Närpes Kraft Biathlon, Mattias Rönn.

Ett gevär lutar mot ett stöd och i bakgrunden syns en sjöcontainer som innehåller fyra skjuttavlor.
En sjöcontainer finns på plats. Ett gevär lutar mot ett stöd och i bakgrunden syns en sjöcontainer som innehåller fyra skjuttavlor. Bild: Yle/Juho Karlsson skidskytte,luftgevär,Österbotten,Närpes

Rönn tror att skidskyttestadion i Närpes kommer att vara helt klar först om ett halvt år. Men även om bygget har dragit ut på tiden har intresset för skidskytte i staden ökat tack vare det nya stadion.

- Jag är absolut övertygad om att det påverkar mycket. Det är tre till fyra nya som har frågat och föräldrarna har börjat skaffa tillstånd för bössor.

Föräldrarna gillar läget

Benjamins mamma Linda Stenberg följer med sin pojkes träningar ivrigt och hyllar skidskyttebanan i Närpes.

- Jag tycker det är jättebra. Toppen att ha det så här nära och bra lagat är det.

- Man märker ju det att vi har kunnat träna mycket mer när det är på nära håll än då det var långt att köra och tog en hel kväll.

Benjamin Granskog ligger och siktar på tavlor på den nya skidskyttestadion i Närpes.
Benjamin Granskog på skjutvallen. Benjamin Granskog ligger och siktar på tavlor på den nya skidskyttestadion i Närpes. Bild: Yle/Juho Karlsson skidskytte,Närpes,Österbotten,närpes kraft biathlon

Hon tror också att de fina möjligheterna och förhållandena som finns nu i Närpes ger mersmak åt juniorerna att hålla på med sporten även i framtiden.

- Jag hoppas det, eftersom det är roligt för hela familjen.

Målet ett VM-guld

William Rönn kommer i alla fall att fortsätta med skidskyttet. Hans stora idol är fransmannen Martin Fourcade som vunnit flera VM-guld inom grenen. Och Rönn vill inte vara mycket sämre då han berättar om sina mål i framtiden.

- Jag vet inte, VM-guld.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten