Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Blir det en norsk fest på herrarnas femmil?

Martin Johnsrud Sundby jagar fortfarande sitt första individuella stortävlingsguld. Matti Heikkinen är Finlands största medaljhopp när VM i Lahtis avslutas med kungsdistansen.

Vad och när

Herrarnas 50 kilometer med masstart och fri skidteknik.

Sändningen på Arenan börjar klockan 14.25. Leif Lampenius och Glenn Lindholm refererar på svenska.

Utgångsläget

Norge ställer upp med en stark kvintett: Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund, Sjur Röthe, Anders Glöersen och den regerande världsmästaren Petter Northug.

Norrmännen får se upp med Rysslands Sergej Ustiugov som har vunnit två VM-guld och två VM-silver i Lahtis.

Sveriges Marcus Hellner visade prov på sin form i stafetten där han var snabbast, snabbare än Sundby, på den tredje etappen.

Skrällvarning

Dario Cologna har en fotskada som omöjliggör klassisk skidåkning för tillfället. Därför inledde han VM först i samband med fredagens stafett där han gjorde väl ifrån sig på samma sträcka där Hellner imponerade allra mest.

Cologna har rutinen som krävs på en tung femmil och kan i bästa fall sätta käppar i hjulen för norrmännen, Ustiugov och Hellner.

Finländarna

Matti Heikkinen är den enda finländaren i loppet med realistiska medaljchanser, men hans form är ett litet frågetecken. Heikkinen har inte imponerat i VM så här långt, förutom i stafetten där han gjorde en bra ankarsträcka fram till upploppet där han gick omkull.

Lari Lehtonen missade i stafetten men var bra i skiathlontävlingen där han var nia. Nu är föret snabbt som under skiathlontävlingen, vilket gynnar Lehtonen.

Perttu Hyvärinen gör sitt andra lopp i hemma-VM och Kusti Kittilä debuterar.

Historisk detalj

Finland har inte vunnit VM- eller OS-medaljer på herrarnas femmil efter Mika Myllyläs guld i Ramsau år 1999.

Förutom Myllylä har endast Kalevi Oikarainen (1970) vunnit finländskt VM- eller OS-guld på kungssträckan under de senaste 50 åren.