Hoppa till huvudinnehåll

Rysk litteratur ska mobilisera rysk patriotism

Årskurs tio i en skola i Sankt Petersburg får undervisning i rysk litteratur.
Skola nr 209 i S:t Petersburg specialiserar sig på historia och språk, men också litteratur. Årskurs tio i en skola i Sankt Petersburg får undervisning i rysk litteratur. Bild: Yle / Marina Makarova Ryssland,skolor (läroinrättningar),Ryskspråkig litteratur

I Ryssland gör nu regeringen intensiva försök att höja den ryska litteraturens status i skolorna. Myndigheterna överväger att igen börja använda gamla sovjetiska metoder.

På sovjettiden hade undervisningen i litteratur hög status i de ryska skolorna samtidigt som lektionerna var genomsyrade av den kommunistiska ideologin.

Idag har man fortfarande lika många timmar litteratur i skolan, ideologin är borta, samtidigt har också statusen sjunkit.

Men elevernas intresse för litteratur håller i sig.

– Vi har tämligen många timmar i litteratur där vi analyserar böcker, säger Konstantin Vladimiritj som går på tionde klassen i skola nummer 209 i S:t Petersburg. Tack vare det här kan vi utveckla våra sätt att analysera, men också varför litteratur överhuvud är så viktig.

– Situationer i verkliga livet påminner ofta om situationer som vi läser om i böckerna, menar eleven Katja Polikarpova. Och ifall du är bekant med litteraturen kan den kunskapen också hjälpa dig att fatta de rätta besluten i vardagen.

Skola nummer 209 är en av Petersburgs största skolbyggnader med 650 elever. Huset fungerade som skola redan på 1850-talet. Skolan specialiserar sig på historia och språk, men har också fyra timmar litteratur i veckan.

Förr läste alla

Under sovjettiden bestämde myndigheterna exakt vilka böcker som alla elever måste läsa i skolan. Alla skrev också en uppsats om litteratur i studentexamen.

Idag är den uppsatsen valfri. Och de flesta skriver inte litteratur, bara en av åtta elever gör det valet.

Precis som förr publicerar dagens undervisningsministerium en lista på vilka böcker eleverna borde läsa. Nästan alla böcker är ryska klassiker från främst 1800-talet.

Men listan fungerar bara som en rekommendation och lärarna har en frihet att välja de böcker som eleverna också i praktiken läser. Och läraren kan också lägga till böcker.

– Ibland kan vi lägga till ett mindre verk, men inga romaner för eleverna har helt enkelt inte tid att läsa ännu fler tjocka böcker, förklarar läraren Tatjana Kopuleva. Berättelser och noveller kan vi ta upp, men då sker också läsningen utanför skoltiden.

Tiondeklassare i en skola i Sankt Petersburg lär sig om ryskspråkig litteratur.
Eleverna i klass tio ser gärna att ministeriet tar med fler utländska och moderna författare på sin lista. I den ryska skolan står poesi och recitering utantill högt i kurs. Tiondeklassare i en skola i Sankt Petersburg lär sig om ryskspråkig litteratur. Bild: Yle / Marina Makarova Ryssland,skolor (läroinrättningar),Ryskspråkig litteratur

Tvånget tillbaka

Ministeriet vill nu minska skolornas valfrihet och gå tillbaka till det sovjetiska systemet och göra boklistan obligatorisk. På det här sättet vill man få dagens generation att läsa fler böcker. Men det finns också andra motiv.

I dagens Ryssland har religion och patriotism blivit allt viktigare i skolorna. Ministeriet hoppas att rätt val av skönlitteratur ser till att öka elevernas kärlek till fosterlandet men också uppbåda religiösa värderingar.

– Vi talar ständigt om vår gyllene kanon, och jag anser att vi har förolämpat den unga generationen då vi har frångått den. Vår egen sovjetiska generation hade tillgång till den och jag anser att vi måste rätta till det här misstaget, sade undervisningsminister Olga Vasiljeva nyligen.

I den här nya politiken spelar läraren huvudrollen då det gäller att tolka klassikerna rätt. Myndigheterna förväntar sig att en patriotism uppbådas genom att läraren ställer rätt sorts frågor till materialet.

Läs också