Hoppa till huvudinnehåll

Statsvetare: Regeringskris om Halla-aho tar över rodret efter Soini

En kamera filmar försvarsminister Jussi Niinistö som håller presskonferens.
En kamera filmar försvarsminister Jussi Niinistö som håller presskonferens. Bild: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Regeringen Sipilä,Jussi Niinistö

Professorerna Göran Djupsund, Kimmo Grönlund och Jan Sundberg ger sin analys av Sannfinländarnas situation efter Timo Soinis besked om att han avgår som ordförande i juni. Djupsund och Grönlund tror att det blir regeringskris om Halla-aho blir vald till ordförande.

Svenska Yle har talat med tre professorer i statsvetenskap. Kimmo Grönlund, Göran Djupsund och Jan Sundberg är inte direkt överraskade av att Soini säger upp ordförandeskapet, men tycker att tidpunkten är oväntad.

- Jag var ganska säker på att han inte skulle leda partiet in i nästa riksdagsval, men jag hade tänkt att han kanske litet motvilligt skulle ställa upp ännu ett år för att ha tid att säkra att det är Sampo Terho och inte Jussi Halla-aho som väljs till efterträdare, säger Göran Djupsund som är professor i statskunskap vid Åbo Akademi.

Kan ju hända att det finns saker i bakgrunden som vi inte vet om― Jan Sundberg, professor
Jan Sundberg är professori vid Helsingfors universitet. kommunalval 2012

Professor Jan Sundberg vid Helsingfors universitet påpekar att Soinis besked kommer vid en märklig tidpunkt, bara en månad före kommunalvalet.

Det kan försvåra Soinis möjligheter att leda partiets valkampanj.

- Men det kan ju hända att det finns saker i bakgrunden som vi inte vet om, till exempel hälsoskäl.

Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, tror att Soini vet att det fanns en stor chans att han skulle förlora.

- Han skulle ju annars nog gärna ha fortsatt mandatperioden ut. Han trivs ju så utmärkt som utrikesminister, säger Grönlund.

Halla-aho och Terho

Det är ändå inte helt enkelt att förutspå vem som tar över ordförandeklubban inom Sannfinländarna. Man vet inte riktigt hur populationen ser ut bland de medlemmar som tänker delta i partikongressen i Jyväskylä.

Professorerna som Svenska Yle har talat med tror att Sampo Terho och Jussi Halla-aho är Soinis mest sannolika efterträdare på partiledarposten.

- Terho skulle låta Soini fortsätta som utrikesminister, lyfta ut arbets- och justiteminster Jari Lindström och själv ta den portföljen, säger professor Göran Djupsund som pekar ut Terho som Soinis självklara kornprins.

Hittills har också försvarsminister Jussi Niinistö nämnts som en potentiell ordförandekandidat.

Många av de sannfinländska väljarna gillar inte alls regeringens politik― Göran Djupsund, professor
Göran Djupsund sitter vid ett arbetsbord.
Göran Djupsund är professor i statskunskap. Göran Djupsund sitter vid ett arbetsbord. Bild: Yle/Anna Ruda Göran Djupsund,statsvetare

Professor Göran Djupsund vid Åbo Akademi påpekar att ordförandevalet avgörs av vem som lyckas mobilisera sina anhängare inför partimötet i Jyväskylä. Vem beställer bussar och vem vill göra palatsrevolution?

Det är allmänt känt att Halla-ahos anhängare är missnöjda med den politik som Sannfinländarna har fört i regeringen. Djupsund beskriver å andra sidan Sampo Terho som en icke så karismatisk ledare som ska försvara regeringens politik inför ett djupt splittrat partifält.

- Det ser vi ju nu överallt att det är lättare att vara emot något än för något. Och många av de sannfinländska väljarna gillar inte alls regeringens politik, säger Djupsund.

Grönlund: Halla-aho skulle betyda regeringskris

professor vid åa
Kimmo Grönlund är professor och forskningschef. professor vid åa professor,kimmo grönlund

Kimmo Grönlund påpekar att Sipilä har sagt att han inte vill ha nya regeringsförhandlingar. Å andra sidan tror Grönlund inte att ett parti som leds av Halla-aho skulle köpa regeringsprogrammet.

- Min bedömning är att regeringen faller om Halla-aho blir ordförande. Också om Sannfinländarna själva vill fortsätta, skulle Samlingspartiet ha stora problem att sitta i en regering med en person som är så öppet rasistisk och så anti-EU som Halla- aho, säger Grönlund.

Om Halla-aho ställer upp finns det en stor risk för att han får ett Trump-fenomen bakom sig.― Kimmo Grönlund

- Om Halla-aho ställer upp finns det en stor risk för att han får ett Trump-fenomen bakom sig, med många missnöjda som tycker att Sannfinländarna har svikit sina ideal. Då kommer han in som någon som lovar dem en renodlad ideologi. Det kan också leda till en marginalisering av partiet och att det spricker, säger Kimmo Grönlund.

Ska han verkligen svära in en minister som är den största offentliga rasisten i landet?― Göran Djupsund, professor

Också Göran Djupsund tror att Halla-aho som ordförande kan innebära en regeringskris.

- Om Halla-aho väljs till ordförande kan det sätta social- och hälsovårdsreformen i gungning vilket kan leda till en regeringskris, bedömer Djupsund.

- Då är statsminister Juha Sipilä i ett prekärt läge: Ska han verkligen svära in en minister som är den största offentliga rasisten i landet, med en dom för hets mot folkgrupp i bagaget? Å andra sidan: Om Halla-Aho kastar ut Soini så får han halva partiet emot sig, spekulerar Djupsund.

Frågan är om Halla-aho som ordförande skulle vara nöjd med att leda ett oppositionsparti med ett stöd på 4-5 procent eller om han vill försöka behålla Sannfinländarna som ett stort parti.