Hoppa till huvudinnehåll

Strid med Tyskland: Erdoğan drar nazistkortet

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan talar på en valtillställning i Istanbul 5 mars 2017.
Recep Tayyip Erdoğan talade på en valtillställning i Istanbul 5 mars 2017. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan talar på en valtillställning i Istanbul 5 mars 2017. Bild: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / HANDOUT Recep Tayyip Erdogan,Turkiet

Relationerna mellan Tyskland och Turkiet har under de senaste dagarna nått ett nytt lågvattenmärke. Inom det styrande turkiska AK-partiet är man upprörd över att partiets ministrar har stoppats från att tala vid valtillställningar i Tyskland.

– Tyskland har ingen demokrati och det ni gör just nu skiljer sig inte från vad man gjorde under nazitiden, konstaterade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan i samband med en valtillställning i Istanbul på söndagseftermiddagen.

Bakom Erdoğans utbrott står den gånga veckans händelser, där turkiska ministrar stoppades från att delta i flera valmöten i Tyskland.

Det ni gör just nu skiljer sig inte från vad man gjorde under nazitiden.― Recep Tayyip Erdoğan

Den 16 april ska Turkiet folkomrösta om en grundlagsändring som skulle ge president Erdoğan betydligt mer makt och i praktiken betyda att landet går in för enmansstyre.

Utgången av folkomröstningen är oklar och därför vill Erdoğan också nå ut till de omkring 1,4 miljoner turkar som bor i Tyskland.

Tysk journalist i häkte

Att det inte var den tyska regeringen som stoppade tillställningarna, utan kommunala myndigheter som ansåg att de tilltänkta hallarna inte var lämpade för politiska stormöten, spelar i Turkiet alltså ingen roll.

Från det styrande AK-partiet heter det att Tyskland inte respekterar yttrandefrihet och andra demokratiska principer.

Att den tysk-turkiske journalisten Deniz Yücel sedan snart en vecka tillbaka sitter i turkiskt rannsakningshäkte är enligt presidenten däremot inget brott mot pressfriheten.

Demonstranter i Dresden, Tyskland, kräver den 2 mars 2017 att turkiska myndigheter ska släppa den fängslade tysk-turkiska journalisten Deniz Yücel. De håller skyltar där det står "Free Deniz".
Demonstranter i Dresden i Tyskland krävde den 2 mars att Deniz Yücel släpps. Demonstranter i Dresden, Tyskland, kräver den 2 mars 2017 att turkiska myndigheter ska släppa den fängslade tysk-turkiska journalisten Deniz Yücel. De håller skyltar där det står "Free Deniz". Bild: EPA/FILIP SINGER Turkiet,Tyskland,deniz yucel

Under veckoslutet passade Erdoğan nämligen också på att stämpla die Welt-journalisten som den tyska regeringens spion och en medlem av det kurdiska arbetarpartiet PKK.

Tyskland har bestridit de turkiska påståendena och man kräver att Yücel släpps fri.

”Förbud för turkiska politiker”

Idel barska ord från turkiskt håll, men i Tyskland försöker man i alla fall vara diplomatisk. Utrikesminister Sigmar Gabriel säger till tidningen Bild am Sonntag att man måste se till att konfliken inte ytterligare eskalerar.

Mindre diplomatiska ord däremot från grannlandet. Österrikes förbundskansler Christian Kern säger till tidningen Welt am Sonntag att man inom EU borde gå in för att förbjuda turkiska politiker från att hålla valmöten inom unionen.

På det här sättet skulle man ha en enhetlig linje i frågan och det skulle hindra Turkiet och Erdoğan från att sätta enskilda medlemsländer under press, säger Kern till tidningen.

Förutom Tyskland är också Nederländerna på kollissionskurs med Ankara gällande de turkiska valtillställningarna.

Läs också