Hoppa till huvudinnehåll

Tiotusentals demonstrerade för Fillon i Paris

Sedan den så kallade "Penelopegate" har högerns kandidat i det franska presidentvalet François Fillon varit i blåsväder. På söndagen organiserades en stödmanifestation i Paris.

"Fillon president! Vi ska segra", ropade väljarna som trotsat regn och blåst.

Dagens manifestation på Place du Trocadéro i Paris var en fråga om François Fillons överlevnad. Under veckoslutet har nämligen flera av hans närmaste meddelat att de inte längre stödjer honom.

Lars Vrignon är "pro Fillon".  Place du Trocadéro i Paris 5.3.2017.
Lars Vrignon Lars Vrignon är "pro Fillon". Place du Trocadéro i Paris 5.3.2017. Bild: Yle / Johan Tollgerdt Frankrike,Paris,lars vrignon

Unge Lars Vrignon är Fillon trogen.

- Vi är i ett svårt läge och visst är det synd att många hoppar av Fillons kampanj. Men å andra sidan har vi blivit av med förrädarna, menar Vrignon, en fransk-tysk student som arbetar direkt med Fillons valkampanj i Paris.

Överger skeppet

I helgen meddelade både kampanjchefen och talespersonen att de lämnar den liberale kandidaten. I media liknar man nu kampanjen vid ett sjunkande skepp.

På Place du Trocadéro i Paris chica västra stadsdel hoppades Fillon att en massa på hela 200 000 personer skulle möta upp på söndagseftermiddagen.

Slutligen kom ett par tiotusentals personer till mötet, som skulle vara en kraftmätning för Fillon.

Några kilometer bort, på Place de la République, pågick samtidigt en demonstration mot korrumperade politiker där ilskna väljare skrek slagord och hamrade på kastruller i protest mot Fillon.

Hustrun uppmanar honom fortsätta

- Ge aldrig upp, uppmanar hustrun Penelope Fillon sin make.

I en intervju i tidningen Journal du Dimanche som kom ut på söndagen säger hon sig gråta varje morgon på grund av korruptionsanklagelserna som uppmärksammats i media runt hela världen.

Jag begick ett misstag när jag bad min hustru arbeta för mig i parlamentet.― François Fillon

François Fillon meddelade på mötet på Trocadéro att han kommer att kämpa vidare.

- Jag begick ett misstag när jag bad min hustru arbeta för mig i parlamentet, jag borde aldrig ha gjort det! Men alla kan göra fel.

Han beskrev sig själv som ett offer för en hatkampanj och gick än en gång till attack mot både domare och den fria pressen.

Mina kritiker kommer att skämmas.― François Fillon

Vid flera tillfällen ironiserade han över den grävande tidningen Le Canard Enchainé som var först med att avslöja "Penelopegate".

- Mina kritiker kommer att skämmas, sade han och varnade samtidigt för att det finns andra faror som är värre, till exempel "radikal islamistisk fascism".

Fillon har dock bara tappat fem procent av väljarstödet sedan "Penelopegate" startade. Det var i januari som det avslöjades att Fillon kan ha betalat hustrun för ett jobb i parlamentet som hon kanske aldrig utfört.

Plan B ska diskuteras under måndagen

Även om högerns kandidat ligger efter ytterhögerns Marine Le Pen i opinionsundersökningarna kommer han kanske ändå att kunna övertyga viktiga högerledare.

Ledarna ska samlas i morgon för att diskutera en plan B.

Många bland dem skulle vilja se den mer liberale Alain Juppé som högerns kandidat från och med nu.

Ingen vågar kräva avgång

Men enligt uppgifter i media har Fillon en så stor makt att ingen verkar våga avsätta honom, även om marken tycks rämna.

Studenten Abiola Mammadou står en bit från manifestationen på Trocadéro. Tidigare arbetade han för Fillon.

Abiola Mammadou vill att Fillon hoppar av.
Abiola Mammadou. Abiola Mammadou vill att Fillon hoppar av. Bild: Yle / Johan Tollgerdt Frankrike,Paris,abiola mammadou

- Men när jag fick veta att Fillon lagt skattepengar i egen ficka hoppade jag av, säger han.

Nu stödjer han liberalen Alain Juppé som han hoppas att snabbt ska rycka in som ersättare.

Juppé har större chanser än Fillon att slå ut Le Pen.― Abiola Mammadou

- Juppé har större chanser än Fillon att slå ut Le Pen, säger Abiola. Han anser att det är just det som är det viktigaste i presidentvalet.

Om Alain Juppé skulle ställa upp så skulle han vara den kandidat som får flest röster om det var val idag, visar opinionsinstitutens undersökningar. Han skulle i så fall slå Marine Le Pen.

Det franska valets första omgång hålls den 23 april. Om ingen kandidat får över 50 procent av rösterna går de två kandidater som fått flest röster vidare till en ny valomgång den 7 maj.

Johan Tollgerdt, Paris

Läs också