Hoppa till huvudinnehåll

Vita huset vill utreda om Obama beordrade hemlig avlyssning av Trump

President Donald Trump tillbringar veckoslutet i sitt residens i Florida. Där har han angripit ex-president Barack Obama via Twitter både på lördag och söndag morgon.
President Donald Trump tillbringade veckoslutet i sitt residens i Florida. Där har han angripit ex-president Barack Obama via Twitter både på lördag och söndag morgon. President Donald Trump tillbringar veckoslutet i sitt residens i Florida. Där har han angripit ex-president Barack Obama via Twitter både på lördag och söndag morgon. Bild: EPA/ERIK S. LESSER Donald Trump,USA

President Donald Trump inledde morgonen för andra dagen i rad med att twittra om den förmodade telefonavlyssningen av honom under presidentvalskampanjen i fjol.

Vita huset ber samtidigt kongressen att utreda om ex-president Barack Obama hade något att göra med eventuell hemlig avlyssning.

Varken Trump eller Vita huset har lagt fram några som helst bevis på att Trump skulle ha utsatts för avlyssning eller att Obama skulle ha något med det att göra.

En talesman för Obama förnekade all inblandning i ett uttalande i går.

Angrep Obama på nytt

Trump inledde söndag morgon med en attack mot det Demokratiska partiet:

- Är det sant att DNC (Demokraternas nationella kommitté) inte ville ge FBI tillstånd att kontrollera en server eller annan utrustning efter att den fick veta om hackning? Kan det vara möjligt?

Några minuter senare angrep Trump Obamas samtal med Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev inför presidentvalet år 2012.

- Vem var det som i hemlighet sa åt den ryska presidenten, "säg åt Vladimir att jag har större flexibilitet efter valet." @foxandfriends"

President Barack Obama och vicepresident Joe Biden i Washington den 20 januari innan Donald Trump svors in som president
President Barack Obama och vicepresident Joe Biden i Washington den 20 januari innan Donald Trump svors in som president President Barack Obama och vicepresident Joe Biden i Washington den 20 januari innan Donald Trump svors in som president Bild: EPA/J. Scott Applewhite / POOL Barack Obama,Joe Biden,USA

Vill utreda Obama

Presstalesmannen Sean Spicer meddelade kort därefter att Trump ber kongressen att utreda om Obamas administration använde otillbörliga metoder under presidentvalskampanjen år 2016.

Det var en hänvisning till Trumps tweetstorm i går då han anklagade Obama för att ha beordrat den federala polisen FBI att Trump skulle avlyssnas på grund av misstankar om rysk inblandning i presidentvalet.

Både Obamas medarbetare och juridiska experter har sagt att det är möjligt att den federala polisen FBI avlyssnade Trump eller medlemmar av hans stab efter uppgifter om att Trumps kampanj hade regelbundna, täta kontakter med ryska diplomater och spioner.

Flera olika medier har uppgett att det pågår minst tre olika utredningar om Trumps kampanjstab och kontakter till Ryssland och Ukraina.

Obamas talesman försäkrar att Obama eller hans medarbetare aldrig blandade sig i FBI:s utredningar.

Försök att avleda uppmärksamheten

Trumps kritiker anklagar honom för att försöka avleda uppmärksamheten från hans Rysslandskontakter med sina angrepp på Obama.

Nancy Pelosi, den ledande demokraten i representanthuset, avfärdade Trumps påståenden som löjliga och som ett försök att smutskasta Obama.

- Trump följer endast sina egna spelregler där han hittar på något, låter medier rapportera om det för att sedan säga att alla skriver ju om det, förklarade Pelosi.

Den republikanska senatorn Marco Rubio sade på söndag morgon att han inte vet vad Trump avsåg i sina meddelanden men att senaten kommer att utreda vad det än är frågan om.

- Alla borde nu ta ett djupt andetag och lugna ner sig, sade Rubio.