Hoppa till huvudinnehåll

Alain Juppé vill inte bli Frankrikes nästa president

Alain Juppé talar under de franska Republikanernas sommarmöte i La Baule den 3 september 2016.
Alain Juppé talar under de franska Republikanernas sommarmöte i La Baule den 3 september 2016. Bild: EPA/EDDY LEMAISTRE Alain Juppé,Frankrike,Republikanerna

Den tidigare premiär- och utrikesministern i Frankrike, Alain Juppé, ställer inte upp som högerpartiet Republikanernas presidentkandidat, ifall François Fillon tvingas avstå från kandidaturen.

- Jag bekräftar en gång för alla att jag inte kommer att bli kandidat för posten som republikens president, sade Juppé vid en presskonferens i Bordeaux på måndagen.

Samtidigt kritiserade han Fillon för dennes envishet, trots mot rättssystemet och kritik mot medierna. Enligt Juppé har det här lett in Fillon i en återvändsgränd.

Vårt land är sjukt

- Vårt land är sjukt, sa Juppé.

Enligt Juppé är det "för sent" för honom att ställa upp i valet. Det har blivit allt svårare att ena partiet och väljarna vill nu se nya ansikten, menar Juppé.

Läget än mer ovisst

Den tidigare premiär- och utriksministern Alain Juppé är borgmästare i Bordeaux. Han förlorade partiets primärval om presidentkandidaturen till Fillon.

Fillon har sedermera förlorat en stor del av sitt stöd inom det egna partiet, efter anklagelserna om att han använt skattemedel för att skenanställa sina familjemedlemmar.

Både vid en stöddemonstration i Paris på söndagen och i en TV-intervju senare på kvällen deklarerade Fillon än en gång att han inte kommer att ge upp.

Juppés beslut om att inte ersätta Fillon gör läget än mer ovisst.

Republikanernas ledning beslöt på måndag kväll fortsätta stöda Fillon som sin presidentkandidat.

Uppdaterad i slutet 23:13 med att Fillon får fortsatt stöd av republikanerna

Läs också