Hoppa till huvudinnehåll

En bakfylla skänkt till vetenskapen

Varför blir man bakfull och hur farligt är det? I serien Bakfyllekliniken donerar fyra sällskap sin bakfylla till vetenskapen.

Efter en kväll ute på stan läggs de in på sjukhus där ett team av läkare och specialister står klara för att genomföra diverse test på det de kallar "Tømmermændshospitalet / Bakfyllekliniken". Vad händer när alkohol kommer in i kroppen - och skall ut igen?

I det första programmet får vi träffa Jesper, Jacob, Sille och Mette som grundar rejält med på champagne, vin, shots och Gin&Tonic hemma. Sedan fortsätter kvällen på nattklubb - åtminstone för tre av deltagarna. Strax efter kl. 3 anländer de till sjukhuset. Där blåser Mette 1.94 promille.

Innan de får sova får de i uppgift att pärla et hjärta med små plastpärlor, var och en får också tre ord att komma ihåg till dagen efter. Nästa morgon är det dags för bland annat blodtrycksprov och test av reaktionsförmåga.

Programmet upplägg kan uppfattas som lättsamt men de bakomliggande faktorerna är allt annat än ljusa. De danska ungdomarna har världsrekord när det kommer till alkoholkonsumtion och de älskar fester, ruset och gemenskapen. Det är de som bekant inte ensamma om i Norden.

De experter som deltar i programmet tar allvarligt på bakfyllans inverkan och sätter alkoholens mörka sidor under vetenskapens lupp.

I det första avsnittet handlar det om hjärnan, vad är det som händer när vi bokstavligen "super skallen av oss"? Det andra avsnittet tittar på vad alkohol och bakfylla gör med vår sömn och hur den påverkar vårt förhållande till sex och vår sexlust.

I det tredje programmet ser vi på vår kroppskontroll under berusningen och bakfyllan. Varför får vi svårt att gå, varför försämras vår syn och vilka påfrestningar utsätts levern för? I det avslutande programmet handlar det magen och tarmarnas verksamhet. Varför kastar man upp när man druckit för mycket?


Orginaltitel: Tømmermændshospitalet (Danmark 2016)
30 dagar på Yle Arenan
4 avsnitt

Produktion: DR / Nordvision

Mer från programmet

 • Laborant fyller hinkar med flytande kväve, ser ut som skum eller vit ånga, i ett laboratorium.

  Omdebatterad personalförmån i Sverige: Frys ner dina äggceller

  Arbetstagare får generösa skatteavdrag för äggcellsfrysning.

  Att frysa ner äggceller blir vanligare i Sverige, där många arbetsgivare erbjuder det som personalförmån, genom generösa skatteavdrag. Det kan vara en räddning för många som vill få barn efter 40, men frågan är både omdebatterad och känslig.

 • Plånbok med FPA-kort och en sedel.

  Kring hälften av de berättigade har ansökt om pensionsstöd

  Långtidsarbetslösa som är över 60 år kan ansöka.

  I början av maj kunde man för första gången ansöka om pensionsstöd. Nästan hälften av de över 60 år gamla personer som har rätt till pensionsstöd har ansökt om stödet, uppger Folkpensionsanstalten.

 • En spång leder över en mossa i Västerby friluftsområde.

  Din # kan locka folk till Västnyland

  Vandringsleder är ett trumfkort för Västnyland.

  Du ser en spång gjord av lärkträd som löper över en mosse. Du ser ett vackert berg som vågorna slår mot. En fågelholk är fastsatt i en tall. Allt det här tar du bilder på och delar på sociala medier. Då hjälper du din egen hemort med marknadsföringen och det kan leda till flera invånare i Västnyland.

Läs också