Hoppa till huvudinnehåll

En bakfylla skänkt till vetenskapen

Varför blir man bakfull och hur farligt är det? I serien Bakfyllekliniken donerar fyra sällskap sin bakfylla till vetenskapen.

Efter en kväll ute på stan läggs de in på sjukhus där ett team av läkare och specialister står klara för att genomföra diverse test på det de kallar "Tømmermændshospitalet / Bakfyllekliniken". Vad händer när alkohol kommer in i kroppen - och skall ut igen?

I det första programmet får vi träffa Jesper, Jacob, Sille och Mette som grundar rejält med på champagne, vin, shots och Gin&Tonic hemma. Sedan fortsätter kvällen på nattklubb - åtminstone för tre av deltagarna. Strax efter kl. 3 anländer de till sjukhuset. Där blåser Mette 1.94 promille.

Innan de får sova får de i uppgift att pärla et hjärta med små plastpärlor, var och en får också tre ord att komma ihåg till dagen efter. Nästa morgon är det dags för bland annat blodtrycksprov och test av reaktionsförmåga.

Programmet upplägg kan uppfattas som lättsamt men de bakomliggande faktorerna är allt annat än ljusa. De danska ungdomarna har världsrekord när det kommer till alkoholkonsumtion och de älskar fester, ruset och gemenskapen. Det är de som bekant inte ensamma om i Norden.

De experter som deltar i programmet tar allvarligt på bakfyllans inverkan och sätter alkoholens mörka sidor under vetenskapens lupp.

I det första avsnittet handlar det om hjärnan, vad är det som händer när vi bokstavligen "super skallen av oss"? Det andra avsnittet tittar på vad alkohol och bakfylla gör med vår sömn och hur den påverkar vårt förhållande till sex och vår sexlust.

I det tredje programmet ser vi på vår kroppskontroll under berusningen och bakfyllan. Varför får vi svårt att gå, varför försämras vår syn och vilka påfrestningar utsätts levern för? I det avslutande programmet handlar det magen och tarmarnas verksamhet. Varför kastar man upp när man druckit för mycket?


Orginaltitel: Tømmermændshospitalet (Danmark 2016)
30 dagar på Yle Arenan
4 avsnitt

Produktion: DR / Nordvision

Mer från programmet

 • Putin kan få finländska företag att våga mer i Ryssland

  Södra Savolax handelskammare ser mycket positivt på besöket.

  Rysslands presidents Vladimir Putins besök i Finland på torsdagen kan få finländska företag att i större grad igen våga investera och idka handel med Ryssland. Det tror Södra Savolax handelskammare.

 • ÅUCS tar emot svenska föderskor - försvarar sig mot språkkritiken

  Svensk blivande mamma fick inte vård på svenska.

  ÅUCS tar emot prematurer och riskförlossningar från neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset i sommar. Orsaken är att det är personalbrist och platsbrist på alla avdelningar i Uppsala. Men alla är inte nöjda över arrangemangen.

Läs också

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.