Hoppa till huvudinnehåll

FBI-chefen tar avstånd från Trumps beskyllning om avlyssning

FBI-chefen James Comey.
FBI-chefen James Comey. FBI-chefen James Comey. Bild: EPA / SHAWN THEW James B. Comey,FBI (artist),USA

FBI-chefen James Comey har tagit avstånd från Donald Trumps beskyllning om avlyssning och anser att den är falsk, uppger amerikanska medier. Demokraterna anser att Trumps attack på Barack Obama är en avledningsmanöver.

Det var i lördags som USA:s president Donald Trump i flera meddelanden på Twitter beskyllde den tidigare presidenten Barack Obama för att ha avlyssnat Trumps telefoner inför presidentvalet. Trump uppgav inga bevis som stöd för sitt påstående.

Obamas talesperson förnekade avlyssningen. Men Vita huset släppte inte frågan utan bad kongressen att utreda om Obama hade något att göra med den påstådda avlyssningen.

FBI-chefens uttalande anmärkningsvärt

Men i söndags framgick det att FBI-chefen Comey redan efter Trumps angrepp på Twitter hade bett justitieministeriet att dementera beskyllningen om avlyssning, eftersom Comey anser att beskyllningen inte stämmer och måste rättas till.

Comey ska ha bett om det eftersom Trumps beskyllningar insinuerar att federala polismyndigheten FBI skulle ha brutit mot lagen.

Comeys begäran är anmärkningsvärd, eftersom den är ett tydligt tecken på att FBI-chefen anser att Trump inte talar sanning.

Justitieministeriet har ändå inte kommit med någon sådan dementi.

Upp till bevis!

I övrigt rådde det stor förvirring i går bland republikanerna i Washington om hur man skulle förhålla sig de allvarliga och överraskande beskyllningar som Donald Trump och Vita huset riktade mot den förre presidenten Barack Obama.

Majoriteten av de republikanska kongressledamöterna undvek offentligt att ta ställning i frågan, men enligt amerikanska medier undrade många i tysthet vilka uppgifter Trump baserar sina beskyllningar på.

En av de få som uttalade sig i medierna var senatorn Marco Rubio. Han sade att han inte har sett några bevis för att beskyllningen stämmer.

- Jag skulle tro att presidenten och Vita huset kommer att komma med mera information under de kommande dagarna som berättar vad som ligger bakom beskyllningen. Presidenten sade det där, och nu måste Vita huset förklara exakt vad han hänvisar till, sade Rubio till NBC News.

Marco Rubio efter att han hoppat av primärvalskampanjen i mars 2016.
Marco Rubio är republikansk senator. Marco Rubio efter att han hoppat av primärvalskampanjen i mars 2016. Bild: EPA Marco Rubio,Republikanska partiet

Klassisk avledningsmanöver

Demokraterna ansåg däremot att Trumps beskyllning bara är ett tecken på att Trump känner sig pressad. USA:s kongress har beslutat att undersöka kontakterna mellan Donald Trumps valkampanj och Moskva. Trumps justitieminister Jeff Sessions har också varit i hetluften för sina möten med den ryska ambassadören.

Demokraternas ledare i Representanthuset Nancy Pelosi sade på CNN att hon anser att Trumps beskyllning är en klassisk avledningsmanöver.

- Du hittar på någonting, sedan får du pressen att skriva om det, och sedan säger du att alla skriver om de här beskyllningarna. Det är verktyg som auktoritära personer använder, sade Pelosi.

Jeff Sessions förbereder sig för sitt hörande i samband med att han ska sväras in som minister.
Jeff Sessions är Trumps justitieminister. Jeff Sessions förbereder sig för sitt hörande i samband med att han ska sväras in som minister. Bild: EPA/JIM LO SCALZO Jeff Sessions

Källa: Breitbart?

I amerikanska medier spekulerades i går att en möjlig källa till Trumps attack är en konservativ radiopratare, Mark Levin.

Han sade i veckan att Obama har använt metoder som hör hemma i en polisstat.

Uppgifterna fanns också i en artikel på den högerpopulistiska webbplatsen Breitbart, men inte heller där lades det fram några bevis.