Hoppa till huvudinnehåll

Jobb-jag, ett fejk jag?

sluta panta
sluta panta valmöjligheter

Kan man inte bara vara sig själv och göra sitt jobb? Måste man vara fejk!? Det är frågor som vi på Sveps stöter på rätt ofta.

Man behöver inte vara fejk på något sätt men man skall vara sitt jobb-jag. Vi har alla olika roller i vårt liv, i dessa roller är vi hela tiden oss själva men med olika nyanser. Vi har eller har haft rollen som barn, den tar vi när vi är med våra föräldrar. Har man barn tar man rollen som förälder när man är med sitt barn. Med sina kompisar tar man kompis-rollen osv. I dessa roller beter man sig lite på olika sätt fast man är sig själv. Det gäller också rollen som man tar på jobbet. Den är inte fejk utan man visar kanske upp en lite mera slipad och städad sida av sig själv, sitt professionella jag.

Hur skall man bete sig på jobbet då? Lite varierar det från bransch till bransch och jobb till jobb men det finns vissa spelregler som gäller på för så gott som alla jobb.

Var i tid, vårda ditt språk, klä dig enligt arbetsuppgiften, sköt din hygien, klä dig i rena och hela kläder, sköt dina arbetsuppgifter, lek inte med din telefon eller din padda, lämna ditt dåliga humör utanför jobbet, håll paustiderna, gör vad du blir ombedd att göra trots att det inte hör till ditt jobb, var vänlig m.m. Ett leende skadar inte heller.

När alla arbetstagare följer samma regler på jobbet ökar arbetstrivseln och alla mår bättre på arbetsplatsen. Målet är att alla skall få känna sig respekterade, trygga och ha arbetsro på sitt jobb.

Hoppas vi träffas på Sluta-Panta chatten den 6-7.3 så vi kan prata vidare om allt ovanstående samt allt annat ni grubblar över!

Glada hälsningar, Carl och Linda

Chatta med Carl och Linda på Sluta Panta ikväll 6.3 och 7.3 kl 19-22. Du hittar chatten HÄR.

 • SVT-chef avgår efter anklagelser om sexuella trakasserier

  Anklagelserna kom fram under #MeToo-kampanjen.

  En SVT-chef som anklagas för sexuella trakasserier säger upp sig med omedelbar verkan. SVT ska också polisanmäla chefen, till följd av uppgifter som kommit fram i en intern utredning.

 • Tiotals döda i två moskéattacker i Afghanistan

  Minst 30 dödades i en attack mot en shiamoské i Kabul.

  Tiotals människor har dödats i två separata attacker mot moskéer i Afghanistan. En attack mot en shiamoské i Kabul dödade åtminstone trettio, medan en annan attack mot en sunnimoské i centrala Afghanistan krävde minst tio dödsoffer.

 • Colin Kaepernick har lyft elefanten på bordet – rasismen i USA är igen i fokus

  De svartas rättigheter i USA är inte som de vitas.

  I Slaget efter tolv diskuterades aktivismen för de mörkhyades rättigheter i USA. Debattörer var Andreas Elfving, som är Svenska Folkpartiets politiska sekreterare, Juri von Bondsdorff, HBL:s medarbetare i Washington samt producent för Eurovision i USA, och Yle Sportens Christian Vuojärvi som också varit Yles USA-korrespondent.

Nyligen publicerat - X3M