Hoppa till huvudinnehåll

Merkel: Erdogans naziliknelse oförsvarlig - ordkriget mellan Tyskland och Turkiet hårdnar

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Turkiets president Recep Tayyip Erdogen under en gemensam presskonferens i Ankara 2.2.2017
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under en gemensam presskonferens i Ankara 2.2.2017 Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Turkiets president Recep Tayyip Erdogen under en gemensam presskonferens i Ankara 2.2.2017 Bild: EPA/TUMAY BERKIN Angela Merkel,Recep Tayyip Erdogan

Det finns absolut inget berättigande för den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğans jämförelse mellan tyska myndigheters förbud mot turkiska valmöten och nazisternas metoder, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel på måndagen.

Den senaste konflikten mellan Turkiet och Tyskland handlar om att myndigheterna i flera tyska städer har stoppat turkiska ministrars valmöten i Tyskland.

Den turkiska regeringen vill vinna stöd bland den tysk-turkiska befolkningen i den kommande folkomröstningen om utökade maktbefogenheter för presidenten. Över 1,4 miljoner turkar bosatta i Tyskland är röstberättigade i Turkiet.

Under helgen liknade Erdoğan de tyska myndigheternas förbud med nazisternas metoder.

Enligt Merkel trivialiserar Erdoğan nazisternas brott mot mänskligheten genom sina kommentarer.

Merkel erkände att det finns djupa meningsskiljaktigheter mellan Turkiet och Tyskland vad gäller frågor som pressfrihet, massgripanden och den tysk-turkiske journalisten Deniz Yucels öde.

Demonstrationståg i Berlin kräver att Turkiet friger den tysk-turkiske journalisten Deniz Yucel 19.2.2017
Demonstrationståg i Berlin krävde att Turkiet friger den tysk-turkiske journalisten Deniz Yucel 19.2.2017 Demonstrationståg i Berlin kräver att Turkiet friger den tysk-turkiske journalisten Deniz Yucel 19.2.2017 Bild: EPA/CLEMENS BILAN demonstrationer (samhälleliga händelser),Berlin,Turkiet,Tyskland,pressfrihet

Samtidigt ville Merkel ändå gjuta olja över vågorna genom att understryka att de två Natoländerna har mycket gemensamt.

Enligt henne kommer turkiska politiker att tillåtas bedriva kampanjarbete i Tyskland, förutsatt att deras besök följer tysk lag.

Det är inte den tyska regeringen som stoppat de turkiska valmötena, utan det är kommunala myndigheter som exempelvis ansett att de tilltänkta hallarna inte varit lämpade för politiska stormöten.

EU försöker lugna ner stämningen

De ansträngda relationerna med Turkiet och den stora upprördhet som Erdoğans nazistjämförelse väckt bland tyskar är problematisk för Tyskland, men också för resten av EU.

EU lägger stort värde vid flyktingöverenskommelsen med Turkiet från mars 2016. Den minskade ju betydligt antalet flyktingar som tog sig över från Turkiet och vidare in i EU.

Konflikten mellan Tyskland och Turkiet diskuterades också vid EU:s utrikesministermöte i Bryssel på måndagen.

Många av utrikesministrarna fördömde Erdoğans nazistkommentar. Samtidigt uppmanade de flesta till lugn.

Bland andra Finlands utrikesminister Timo Soini sade att det skulle vara bra om Tyskland och Turkiet kunde lösa det här och återgå till det normala.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes